Re-purpose: Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie. Meet-, zicht- én voelbaar.

Re-think: Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf.

Re-value: Creëer harmonie tussen sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw authentieke kernwaarden toe doen.

Re-connect: Mens en authentieke kernwaarden centraal richting de toekomst.

Re-learn: Cultiveer impactgericht leiderschap, inspireer en co-creëer circulaire kansen voor mens en organisatie.

Circulair ondernemen brengt intrinsieke waarde in balans met zakelijke missies

“Om een moeilijke persoonlijke periode te kunnen doorstaan, leerde ik dat ik door ademhalingsoefeningen vijf minuten in een ijskoude Noordzee kon zitten. De kern in deze persoonlijke overwinning was ademen. Door meditatie heb ik geleerd wat focus is; iets wat bij mij op school als zelfsprekend werd gezien, maar zeker niet is.

We roepen al snel tegen onze kinderen ‘focus even’ maar leren we kinderen ook wat focus is?

Door constant te blijven leren, aanpassen, accepteren, ontwikkelen, maar ook leren los te laten, ontstaat steeds meer tijd en focus. Een stuk van deze waarden komt zeker met leeftijd, maar en nog groter stuk komt pas vrij als je echt waarden centraal gaat stellen je leven.

Met nieuwe door mijzelf gecreëerde momenten van tijd en focus ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mens, mindset en waarden. Zo leer ik nog iedere dag. Veranderen begint vaak door een intrinsieke motivatie te koppelen aan een bedrijfsdoel. Je bent nu eenmaal een groot deel van je leven bezig met werken. Dus daarom is de balans tussen privé en werk zo ontzettend belangrijk om meer te kunnen genieten van het leven. Alleen al het uitspreken van een duurzame intentie door een intrinsiek gemotiveerde ondernemer is daarom al een hele belangrijke stap…” aldus Arjan van Jaaren 

“Ik heb ooit een vriend mogen helpen die negen generaties familiebedrijf als gevolg van persoonlijke omstandigheden versneld achter zich moest laten. Je leert dan opeens heel veel over de essentie van waarden aan de volgende generatie doorgeven. Het was een intensieve maar leerzame periode. De momenten waarop je echt iets leer in het leven komen vaak onverwacht.

Ik lees, luister en leer nog bijna iedere avond urenlang om mij verder te verdiepen in het boeiende onderwerp van mensen als vertrekpunt in een transitie. Daarom ‘mensen centraal in een circulair tijdperk; alles begint bij een ander perspectief’…” voegt van Jaaren toe met een glimlach.

Circular Clarity benadert Nederland als één ecosysteem. Onderdeel van de Aarde. Door waarden en sociaal gedrag verbonden. Het eten komt niet uit een supermarkt maar groeit op het land. Waarde pluk je niet uit een boek maar is waar je intrinsiek voor staat en gaat.

Verborgen belangen zijn een wurgslang als je transparantie van andere verwacht, maar niet zelf naleeft. In de nieuwe economie staan de beste stuurlui niet aan wal, maar zeilen mee en zetten samen met de bemanning koers richting een duurzaam land. Een plek waar iedereen welkom is. 

Wil jij als ondernemer aan de slag om Nederland beter te maken? Of om duurzaamheid te meten? Om talent een plek te geven? Om innovatie te omarmen? Maar bovenal, om stappen te maken om Nederland beter te maken voor de volgende generatie? En natuurlijk om je eigen bedrijf nieuwe frisse energie mee te geven. Zie jij in deze punten kansen en richting voor de toekomst?  

Circulair ondernemen is een methode om je business-as-usual te laten evolueren.

Niemand heeft de wijsheid in pacht. Maar één ding is zeker. Wendbaar blijven en sturen met inzichten waarbij respect voor mens en planeet de basis is, sluit aan op de eenvoud van moeder natuur en de verwachting van nieuwe generaties. En in veel mindere mate de slopende beweging van hebzucht waarmee we tot op heden geen blijvend model hebben kunnen creëren. Heel veel spullen gericht op gemak. Dat wel.

Aanpassingsvermogen siert de mens. Evolutie is net als verandering een constante factor. Waarde is als vriendschap wat ons verbindt…

  • Hoe breng jij werk en privé in een betere balans?
  • Wat betekent welzijn en hoe motiveer jij jezelf?
  • Welke rol speelt een werknemer in deze transitie volgens jou?
  • Ben jij als mens zelf circulair? 

Het zijn allemaal hele leuke en vooral leerzame onderwerpen om over na te denken. Er is niets mooier dan je bedrijf toekomstgericht doorontwikkelen.

We snakken allemaal naar waarden zoals balans. Hoe we die waarden inkleuren, maakt ons uniek in ons eigen verhaal. 

Hoe wij denken dat waarden opnieuw ingekleurd kunnen worden?

Het begint bij educatie. De overheid jaagt aan. Ondernemers versnellen. Maar uiteindelijk doen mensen het. Technologie ondersteund en data geeft stuurbare inzichten mee. Hoe kan jij dit rijtje verder aanvullen?

  • Wat is jouw verhaal?
  • Hoe maak jij deel uit van een nieuw en gezond zakelijk ecosysteem?
  • Welke vragen zijn voor jou in deze korte reis onbeantwoord gebleven?
  • En welke nieuwe vragen ontstaan er nu?  

“Sinds ik zelf de stap maakte en mijn directiepositie bewust inruilde om een actieve bijdrage aan een betere toekomst te kunnen leveren, is er veel gebeurt. Je beseft je pas wat er gebeurt bij een bedrijfsovername als je achteraf terugkijkt. Je leert alleen wat tijd in je leven betekent, als je stopt met rennen. Ik bereikte een punt waar ik moest kiezen voor welzijn of nog harder rennen. Voor breken of bestaan. Voor laten gaan of leren” voegt Rog toe met een rustige stem.

“Nu kan ik alle kennis delen om anderen verder te helpen. Van operational excellence tot de diepe inzichten die alleen vrijkomen als je zelf vrij van je drukke bestaan kunt gaan nadenken over een andere richting. Ik wil niets van niemand en alles geven. Wat wij in ruil verwachten, is de energie om samen onze stappen te verbreden. Zo bouw ik samen met Arjan aan een nieuw eco-systeem. Wij bereiken nu meer in korte tijd omdat we samen de energie hebben en in balans werken en leven. Ik bereik meer met minder tijd dus. Leren gaat sneller. Thuis ben ik veel beter gestemd. Behalve de glimlach van mijn vrouw en kinderen, geeft niets meer voldoening dan dat. Balans en harmonie. Verbinden met de kern van waardevolle mensen om ons heen. Ons zorgen maken over de toekomst doen we allemaal. De vraag is “wat doe je er aan en waarom?” Ook Marco sluit af met een hartelijke glimlach en voegt als laatste met een doortastende blik toe:  

“Om positieve impact te creëren moeten we anders gaan denken en doen. Daarom wil ik mij richten op de balans tussen welvaart, welzijn en welbevinden. De grenzen van de oude economie zijn bereikt. Ik zie circulair ondernemen als oplossing om met co-creatie en partnerschap de kringloop te sluiten. Echte co-creatie snijdt door complexiteit heen en werkt verbindend. Zo ontstaan nieuwe ecosystemen, niet geworteld in persoonlijk gewin maar met het algemeen belang als drive om richting aan de toekomst te geven.”   

Deel dit bericht

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer informatie over circulair ondernemen?

Download onze 5 stappen

Om de stap van denken naar doen te verbinden. En om tot concrete acties en inzichten te komen, werkt Circular Clarity met 5 transformatiestappen. Stappen die je ongeacht complexiteit, industrie of projectvorm telkens kunt gebruiken als handvat om helderheid te creëren en borgen in het denk- en werkproces van mens en organisatie. De 5 stappen vormen ook de basis van het Waardenkompas circulair ondernemen. Jouw impact telt en kan een belangrijke schakel in de circulaire economie vertegenwoordigen.

5-stappen circulair ondernemen © 2023 by Circular Clarity is licensed under Attribution-NoDerivatives 4.0 International – Gebruik is vrij om circulair ondernemen te stimuleren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
TOP