Circulaire mensen brengen intrinsieke waarden in balans met zakelijke ambities.
Alleen vakanties zijn niet voldoende om burn-out te voorkomen of om productiviteit te verhogen. “Productiviteit, creativiteit en goeie nieuwe ideeën komen niet vanuit mensen die altijd tegen de klok (in) moeten presteren” aldus Ketie Denis, VP bij het project: Time off. “de beste input komt van mensen die buiten hun dagelijkse kunnen treden…”
“Vakanties zijn belangrijk om de effecten van stress mentaal en fysiek te bestrijden” zegt Kathleen Potempa, professor bij de Universiteit van Michigan.
Maar het gesprek over 20, 25 of meer vakantiedagen is niet de fundamentele verandering om een werkweek écht anders in te gaan delen en productiviteit anders te gaan benaderen. Op zoek naar meer productiviteit voor de werkgever; en meer vrije tijd, rust en dus welzijn, voor de werknemer – zijn er een aantal factoren van cruciaal belang om voor zowel werkgever als werknemer opnieuw in balans te brengen.
De kunst zit in de verbinding maken tussen persoonlijke drijfveren en ambities evenals zakelijke betekenis en doelstellingen. Wanneer deze zaken in balans zijn, ontstaat een natuurlijk evenwicht waarbij waardes zoals verantwoordelijkheid, productiviteit en flexibiliteit natuurlijkerwijs verbeteren. Zonder protocol of enige werkdruk op te hoeven leggen. Meer energie en dus productiviteit is het resultaat.
Vitaliteit door het promoten van sport heeft bewezen positieve effecten. De keerzijde is dat sommige werknemers die een bepaalde ambitie niet bij kunnen houden, zich hierdoor minder goed of zelfs gedemotiveerd voelen. Op zoek naar de kern, ontdekken we dat ademen en meditatie een veel betere manier zijn om voor iedereen een gelijke balans te creëren. We leven namelijk in een tijd van overdadig veel prikkels. En dus biedt even stil staan meer effect dan nog een prestatie te moeten leveren. Neemt natuurlijk niet weg dat gezonde beweging nog altijd goed zijn voor lichaam en geest. Maar het daarin vooral belangrijk om je eigen ding te vinden. En om plezier te beleven aan hetgeen je doet. Voeding is ook een basis om te bespreken met werknemers in de zoektocht naar de ultieme privé/werk balans.
Ook verschuift de behoefte van fysieke naar mentale kracht, omdat de snelheid van informatie door technologie er voor zorgt dat we de knop bijna nooit meer uit kunnen zetten. Ook hier geldt: welzijn als basis. “Toen ik de grens van burn-out inmiddels een paar keer gepasseerd was, had ik nog maar één optie. Fundamenteel anders. Want stoppen is geen optie” aldus Arjan van Jaaren, oprichter van Circular Clarity. En belangrijk om te leren begrijpen wat de oorzaak van stress is. Ga er maar van uit dat iedereen momenteel ongekend veel stress meemaakt. Als is het een ontbrekend gevoel van vrijheid of zorg voor onze ouderen of kinderen. Dus bijdragen aan mentale kracht en welzijn, is een belangrijk nieuw onderdeel om binnen een bedrijf aandacht aan te schenken. Maar hoe dan?
Er wordt enerzijds zakelijk steeds meer aanpassingsvermogen en hogere productiviteit verwacht. Maar harder aan gras trekken betekent zeker niet dat het sneller groeit. Ook hier geldt dat we goed naar de kern op zoek moeten gaan.
Dus wat zijn de ambities, zowel zakelijk als privé? Wat wil een bedrijf maar ook de mensen zelf precies bereiken? Wat is de stip op de horizon? Welke obstakels zijn er om te bespreken? Wat moeten we leren, maar vooral, wat kunnen we afleren om gedrag te veranderen? Dit zijn de aspecten waar wij Circulaire mensen sterk in staan en altijd intrinsiek bezig zijn met een goede balans. Als je het gesprek van balans en zingeving echter niet intrinsiek kunt invullen op het werk, dan ontstaat het moment van nadenken over een andere toekomst. Risico nemen doen we toch al; dan maar alles of niets.
Al met al leven we in een bijzondere tijd. Er is geen enkel goed of slecht. Balans vraagt soms om contrast om van te leren. Duurzaamheid is een prachtige nieuwe richting om vorm te geven binnen een bedrijf; omdat je hiermee de verbinding tussen veel welzijnsaspecten kunt maken.
Bij Circular Clarity benaderen we circulair ondernemen op een unieke manier. Wij stellen namelijk dat de mens zélf circulair is. Mensen bouwen voort op wat vorige generaties brachten. En ze creëren op hun beurt een eigen, unieke nalatenschap. Het is geven en nemen, niemand staat op zichzelf. Je maakt deel uit van het ecosysteem, van planeet aarde. Dat noemen we circulair.
Door de mens centraal te stellen in het circulair ondernemen, komt alles in beweging. Mensen raken intrinsiek gemotiveerd, maken veranderingen mogelijk, ontwikkelen hun talenten en gaan uitdagingen aan. In deze transitie ontdek je dat het niet zozeer gaat om het bereiken van die stip op de horizon, maar om de weg ernaartoe. Een spannende reis waarbij we je graag vergezellen.