We draaien door
Aarde is de planeet waarop we leven. Onze aarde is een grote circulaire bol en telt ruim 400 ecosystemen. We vliegen met z’n allen door de ruimte, maar niemand heeft een stuur vast. Al draaiend om de zon, meten we ons bestaan in tijd. De aarde bestaat uit grond waar planten en bomen uit groeien. Maar de aarde bestaat ook uit zo’n 70% water. We leven dus eigenlijk met 7,7 miljard mensen op 30% van het aardoppervlak.
We mogen allemaal op aarde leven, zonder dat we er eigenaar van zijn. En toch lijkt het soms alsof we allemaal op zoek zijn naar een manier om een stukje vrijheid op deze aarde te kopen. Wat is de échte prijs van onze vrijheid eigenlijk? En hoe is de prijsvorming van allerlei dingen die helemaal niet van ons zijn eigenlijk tot stand gekomen? En hoe maak je vervolgens écht impact wat er toe doet – en niet een KPI afvinkt waar je voor verantwoordelijk bent?
De wereld is de antropocentristische (door de mens bedachte) betekenis voor de Aarde, waarbij het niet gaat over de planeet zelf, maar over het geheel van menselijke beschaving, zoals de landen, de steden en tegenwoordig ook het internet en technologie.
Een betere wereld begint bij jezelf
Alles wat we beleven, goed en slecht, gebeurt in onze wereld. “Ik wil de wereld beter maken” leeft bij veel mensen in het hart. Maar hoe?! De wereld voelt al snel groter dan jezelf. Wat kan ik aan bijdragen om zo’n betere wereld te creëren? Het antwoord is: “dat doe je al, door hier te zijn – en door de connectie met jezelf te maken. Want daar begint het; ‘bij jezelf”. Laten we onze wereld eens wat kleiner maken…
Google het woord ‘Land’ – en dit is het resultaat: “Een land, staat of natie is een grondgebied met een bevolking en een bestuur, dat de regels maakt en geweld mag gebruiken als dat nodig is.”
Als je een kind dus niet digitaal leert filteren, wat stellen we dan als waarden van een land centraal? “Geweld..?”
Samen de complexiteit doorbreken
Grenzen bepalen het oppervlak van een land. Vreemd, omdat een land slechts een stukje van de wereld op een nog grotere planeet is. Zijn we daarmee dus afhankelijk van een bestuur en regels wat geweld kan toepassen als dat nodig is? Soms begrijp ik de complexiteit niet meer. Ook dan keer ik terug naar intrinsieke waarden om rust en balans te behouden.
Wat als je in een land leeft waar geen regels of bestuur is? Of wanneer de regels of het bestuur door anderen kapot is gemaakt? Mag ik dan geweld gebruiken? Is mijn stad dan veilig? Zal er schoon drinkwater en goed voedsel zijn? Kan iemand mijn weg naar de rivier blokkeren of de wortel in mijn aarde van zuurstof of voeding ontdoen?
Door de bestuurslagen van een land heen, komen we aan bij de ontelbare verdienmodellen van een land. Van belasting tot toerisme. En van industrie tot het ondernemerschap, in allerlei vormen. En in alle lagen die tot nu toe genoemd zijn, spelen door mens gecreëerde regels een grote rol.
Ieder probleem biedt de gelegenheid voor een oplossing
Een land vervult rollen in de zorgplicht aan mensen. Met aan de basis een onderwijssysteem om de complexiteit vanuit het verleden, in een constante beweging van een verbetering van ’letters met betekenis’ door te geven aan de toekomst. Ik laat voor vandaag tal van zaken bewust onbenoemd. Denk aan religie en sport, maar ook aan politiek of gelijkheid. Voedsel, afval, arbeid en tijd. Altijd weer die tijd. En wellicht nu meer dan ooit ’priori-tijd’. Je kunt niet alles op één dag veranderen. Maar iedere stap en iedere missie is onmisbaar richting de toekomst.
En dat er kansen zijn om de toekomst beter voor te bereiden, mag duidelijk zijn. De toekomst begint nu.
Wat als we ieder huidig probleem, klimaatverandering of oorlog zien als een kans om onze complexiteit af te gaan pellen terug naar onze kern? Op zoek naar oplossingen. Geïnspireerd door de natuur, op zoek naar eenvoud.
Wat als we allemaal op onze eigen authentieke manier blijven zoeken naar manieren om opnieuw de connectie met onszelf, onze samenleving en wellicht zelfs ons land of de wereld te maken? Dan zijn wij als individuelen mensen tóch de kern van de aarde. Met een open mindset kunnen we allerlei belangrijke stappen als mensen zelf zetten. En een goed voorbeeld doet soms volgen. Meestal als je het niet verwacht. Gewoon doen dus.
We kunnen problemen van de toekomst niet oplossen met een systeem wat gericht is op financieel gewin
De koplopers in de transitiemarkt zijn veelal op zoek naar een enkele oplossing of een economisch systeem om alles in één keer te veranderen. Want dan kunnen we het eindplaatje financieel verantwoorden tegenover de eindgebruiker. Dan laten we de oude economie zien hoe belangrijk veranderen is. Maar ondertussen tikt de tijd in ons bestaan gewoon door – en lossen we niets behalve tijdelijke afleiding op. We vullen gaten met lucht en trachten om dijken met water te dichten. Maar wat vloeibaar is zal komen waar het niet mag gaan.
Soms voelt het alsof we zelfs het water en de lucht van de toekomst nu alvast verkopen om winst te maken. Hoe lang gaan ondernemers nog naar lucht happen, alvorens ze inzien dat het ook anders kan..? Straks is er simpelweg niets meer te koop of te vergeven. Behalve onze excuses.
Wat als we loslaten van complexiteit en accepteren dat alles er al is?
Alles is er al
Wat als we voor één keer simpepweg accepteren dat samenwerken een prima manier is om éénheid te creëren. Of om impact te maken. Wat als we tien jaar lang niets nieuws zouden doen? Wat als we alle mooie ideeën die er al zijn verbinden en met elkaar een veel grotere beweging creëren? Dus stoppen met hollen en goed om je heen kijken naar wat er allemaal al is.
Wat als de intrinsieke verbinding met de ‘wereld beter maken’ bij ieder mens ook echt in het hart leeft. Dan hebben we in potentie 7,7 miljard wereldverbeteraars met dezelfde missie. Zoals Rutger Bregman zo mooi zegt “in de kern van ieder mens schuilt goed”. Iedereen heeft zijn eigen unieke waarden. Maar om opnieuw de verbinding te maken met wat je voelt, is onder druk van tijd en in de waan van de dag niet voor iedereen bereikbaar. Maar dat kan anders.
We zijn allemaal medeplichtig aan wat er dagelijks gebeurt
Wat als we onszelf net als Teun van de Keuken (Tony’s Chocolonely) aangeven als medeplichtige aan vervuiling, armoede of andere vormen van uitbuiting..? Is het herindelen van een stuk tijd, mensen en geld dan echt zo lastig?
Wat als we vandaag, zonder af te dwalen in allerlei sporen van frustratie, ideeën, dromen of realiteit voor tien minuten ons oor op de aarde zouden leggen zoals we allemaal op een keer aan het einde van onze tijdslijn zullen doen. Wat hoor je dan? En welke waarde ben jij? Hoe klinkt de hartslag van moeder aarde?
Wanneer is het dan goed? Wanneer is er vrede? Wanneer heb jij er als mens of bedrijf alles aan gedaan om te leven en te delen?
Dankjewel change makers van Circular Clarity
Hoe klein jouw Minivershil ook is. Als we dit met elkaar doen, dan ontstaat jouw megaverschil Steef de Rujiter. Dan doen we wat zo vanzelfsprekend is voor jou Manon Laterveer– de Beer. Dan zagen we allemaal dat een andermans vuil oprapen geen straf maar een verbinding met mensen oplevert Henri Nieuwhuis. Dan hoorden we allemaal wat doven voelen in een wereld zonder ruis van buitenaf André Vellekoop. Dan zouden we allemaal sneller inzien dat we bevoorrecht zijn en alles draait om een veilig thuis KaramGhazzi. Door deze onbenoemde waarden te voelen heb ik het persoonlijk toch aangedurfd om nog een nieuw ondernemersavontuur vanuit vertrouwen en transparantie te starten Marco Rog, dankjewel. En dankjewel Lucy Ghazal voor jou liefde in nieuwe en onbekende vormen.
We zullen waarden blijven delen
Door waarden te delen zijn we vandaag op deze prachtige locatie, dankjewel Joan. We mogen in Dubai stappen maken omdat we een diepgewortelde familierelatie met duurzaamheid verbinden. En niet te vergeten de steun van alle mooie mensen die we nu niet noemen of er zelfs niet meer zijn. We kijken uit naar kleding met een paspoort om in de grootste vervuilende markt impact te maken en een nieuwe jasje aan te trekken Haiko en Lex. En al die verhalen kunnen we op een vitale, frisse, kort en krachtige manier zeker de wereld in helpen Sanne de Laater. We doen het vooral samen.
We voelen iedere dag de aanwezigheid van waarden. En voor dat gevoel bedanken Marco en ik iedere ondernemer die opstaat om positieve impact te maken oprecht. We doen ons best om met Circular Clarity zo veel mogelijk ondernemers aan te zetten op impact thema’s.
Bezoek onze vernieuwde Nederlandse website en bekijk welke inzichten we delen om stappen voorwaarts te maken. Vanuit onze impact nemen we onze verantwoording richting de toekomst. Niet om vingers te wijzen of om schouder klopjes op te halen. Maar om te laten zien dat het kan als je er toe bereid bent. Maar om het te doen, moet je het zien. En daar helpen wij graag bij.
Vandaag op 1 September 2021 bestaat Circular Clarity één jaar. Let’s co-create positive impact!