Een hoop verandering 

Door: admin
Gepubliceerd: 6 October 2023

Tags:

Van jongs af aan heb ik een nieuwsgierigheid gehad naar mensen, het bedrijfsleven en de natuur. Ik kon op een vrije dag eindeloos mijmeren en dagdromen van hoe je de kleurrijkheid die er in de wereld is, het best tot z’n recht kan laten komen. Ik kon me ook drukmaken om uitstervende diersoorten en boos worden van onrecht. Een beetje een idealist? Ja, zeker. We zijn hier immers niet zomaar en er ligt een bepaalde verantwoordelijkheid en drive bij mij om de wereld ‘beter’ te maken.  

Hoewel sommigen idealisme een vies woord vinden, geloof ik dat het in een tijd als deze, met toenemende onzekerheid op allerlei vlakken, juist hard nodig is. Geloven dat het anders of beter kan, geeft hoop. Idealisme kan dromerig en abstract zijn, maar heeft wel het pragmatische en realistische nodig; het is belangrijk om handen en voeten te geven en complexiteit en uitdagingen te begrijpen om er vervolgens ook wat mee te doen. Daadwerkelijk laten zien dat het ook anders kan geeft niet alleen hoop, maar ook vertrouwen.  

Wat is ‘verbetering’? 

Idealisme gaat vaak samen met ‘dat het allemaal anders moet’, maar daar ga ik niet helemaal meer in mee. Als ik kijk naar processen in de natuur, of naar mensen zoals ze zijn, dan is dat vaak zo bewonderenswaardig mooi dat je er niet teveel aan moet willen veranderen.  

Ondertussen geloof ik, dat we terug moeten gaan naar hoe we als mens bedoeld zijn en hoe de natuur gemaakt is, om daadwerkelijk de gedoodverfde ‘verbetering’ te brengen. Dat lijkt een tegenstelling, want verbetering impliceert dat iets niet goed genoeg is. En misschien zijn we als mensen ook nooit goed genoeg, in de ogen van anderen, in wat we bewerkstelligen in ons leven of hoe we onszelf zien.  

Door een persoonlijk leerproces heb ik juist mogen inzien dat rustiger, fijner en gebalanceerder leven samengaat met het omarmen van imperfectheid, en het loslaten van strenge verwachtingen naar jezelf en anderen toe. Het accepteren van wie je bent helpt je verder in persoonlijke groei. Zo is ‘verbetering’ niet steeds verder afgroeien van het origineel, maar het steeds dichter bij het origineel komen.  
 
Nu zie ik dat wat geldt voor mensen, ook geldt voor bedrijven. Bedrijven zijn er om waarde toe te voegen, maar die waarde moet geherdefinieerd worden. Waarde voor de mensen, de samenleving en het ecosysteem waarin we ons bevinden. Ik geniet ervan om dit gedachtegoed bij Circular Clarity terug te zien in hun bedrijfsvoering, de omgang met mensen en ideeën over het ecosysteem. Daarnaast mag ik er zelf deel van zijn en leren en groeien binnen dit ecosysteem.   

De duurzame casus 

In mijn bedrijf The Sustainable Case komen veel van mijn belangrijke waarden en bovenstaande ideeën terug. Ik wil verbinden, inspireren, creëren voor een duurzame toekomst en dat is precies wat er met het ontwikkelen van een casus gebeurt. Ik kies er bewust voor om samen te werken met inspirerende bedrijven. Na het afronden van mijn master spitste ik me in eerste instantie toe om de duurzaamheidsuitdagingen van bedrijven op te schrijven voor het universitair onderwijs. De ontwikkeling van deze casussen zorgde voor een grotere leercurve in de toepassing van kennis en ontwikkeling van (duurzaam) bewustzijn bij business studenten.  

Ondertussen breid ik dit gedachtegoed uit naar een bedrijfssetting. Duurzame casussen in bedrijfssetting geven meer helderheid, transparantie en inspiratie om de duurzame uitdagingen onder ogen te zien en vanuit daar te handelen en oplossingen te vinden. Dit bevordert verbinding, samenwerking en geeft fijne inzichten die – in het geval van mijn samenwerkingspartners – leiden tot samen leren, groeien en het uitvoeren van toekomstgerichte acties binnen het bedrijf binnen de gevormde missie, visie en strategie.  

De samenwerking met Circular Clarity is hierbij mijn eigen casus: ik geloof dat het ontwikkelen van een casus niet alleen binnen het onderwijs waardevol is, maar ook voor het inspireren en creëren van meer impact en output van een bedrijf. Een casus voor mij vertelt niet alleen maar, maar geeft de ruimte voor vragen stellen, persoonlijke groei, het toepassen van kennis binnen teams en samen leren en groeien. Ik ben nu ongeveer een half jaar bezig, maar ik zie in de toekomst meer bedrijven hierop inhaken en mezelf meer groeien in het ondernemen en brengen van meer impact.  

Wil je meer weten over waar ik op dit moment mee bezig ben? Neem dan contact via michelle@thesustainablecase.com  

Meer artikelen…