Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie...

Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf...

Creëer harmonie tussen de sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw kernwaarden en een circulaire toekomst toe doen...

Ecosysteemdag Circular Clarity

Dinsdag 29 november vond de tweejaarlijkse ecosysteemdag plaats van Circular Clarity. Deelnemers werd gevraagd in een 3-minuten-pitch te delen wat zij verstaan onder het motto ‘helderheid in circulair ondernemen’. Ontzettend leuk en leerzaam om de verschillende bijdragen mee te maken. Het was een afspiegeling van de diversiteit aan mensen, variërend van advocaat tot impact-docent, en van circulair kledingspecialist tot financieel adviseur.

Hier deel ik graag mijn bijdrage, waarin je vast mijn achtergrond als bioloog herkent.

Wat betekent helderheid in circulair ondernemen voor mij?

Als ik daar antwoord op mag geven, komt het vooral neer op het woord ‘circulair’. Want een cirkel is een intrigerende vorm. Zonder begin of einde.

Neem de zon, de ster waar wij ons leven op aarde aan te danken hebben. De zon, die de energie levert voor alle planten en bomen om te groeien. Een krachtbron die draait op kernfusie, een fascinerend proces en de heilige graal voor de energietransitie. 

Photo by NASA on Unsplash

Of de aarde. Een blauwe parel, zwevend in het oneindige heelal. Met peilloze oceanen en onherbergzame bergtoppen. Met lieflijke bloemenweiden en ruisende bossen. Met een flinterdunne atmosfeer, die de planeet leefbaar maakt. Een nietig stipje, maar tegelijk ons enige thuis. Dat we zouden moeten koesteren als onze oogappel.

Photo by NASA on Unsplash

Of het begin van leven. En van de magie. Want wat is dat eigenlijk: leven? Twee cellen smelten samen, waaruit een uniek individu verschijnt. Een nieuw verhaal, dat zijn gelijke niet kent. Keer op keer. Generatie op generatie. Met alle keuzes en gevolgen die hieruit voortkomen.

Of de kringloop van het leven, ook die is rond. Het begint met een nietig zaadje, dat op vruchtbare grond ontkiemt. Uitgroeit tot een plant die vervolgens zelf vruchten voortbrengt. Wanneer een leven sterft, vinden de bouwstenen hun weg naar nieuw leven. Keer op keer. Dood volgt op leven, leven volgt op dood. 

Photo by Herbert Goetsch on Unsplash

Hoe bijzonder dat we als mens dit alles kunnen zien, kunnen waarnemen en overdenken. Het maakt je nietig, toch? Wanneer wij als enige soort tot deze gedachtenspinsels in staat zijn, welke verantwoordelijkheden schept dit dan? 

Photo by Egor Vikhrev on Unsplash

Soms zijn we blind voor de gevolgen van ons handelen. En voor hoe ver onze invloed kan reiken. Bewust of onbewust. Maar we mogen onze ogen daar niet voor sluiten. 

Photo by Koen Emmers on Unsplash

Wat mij beweegt? De fascinatie voor het menselijk vermogen om de geheimen te ontrafelen die verborgen liggen in de werkelijkheid van alle dingen. Als een schat. Hoe alles met alles samenhangt. In onderlinge afhankelijkheid. Tiktik, tiktik. 

Photo by Олександр К on Unsplash

Zonder yin, is er geen yang. Alles heeft een opponent, want anders heeft het geen bestaansrecht.  Alles is in balans. Althans, zo zou het kunnen zijn. 

Photo by Дмитрий Хрусталев-Григорьев on Unsplash

Wat zou er gebeuren als we elke dag proberen naar die balans uit te reiken. De balans in leven, in werken, maar vooral ook: in onze relatie met de natuur. 

Photo by Михаил Секацкий on Unsplash

Dan ontstaat iets bijzonder kleurrijks, zoals hier vandaag. Iets wat bijdraagt aan een fantastische toekomst. Ontzettend gaaf om hier onderdeel van te zijn.

In het beeldmerk van Circular Clarity (het ecosysteem) en ons programma, komt alles samen.

Deel dit bericht

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer informatie over circulair ondernemen?

Om de stap van denken naar doen te versterken, maar vooral om tot concrete acties en inzichten te komen, werkt Circular Clarity met 5 transformatiestappen. Stappen die je ongeacht complexiteit en industrie telkens kunt gebruiken als handvat om helderheid te creëren en borgen in het denk en werkproces van mens en organisatie.

Download onze 5 stappen

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
TOP