Re-purpose: Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie. Meet-, zicht- én voelbaar.

Re-think: Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf.

Re-value: Creëer harmonie tussen sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw authentieke kernwaarden toe doen.

Re-connect: Mens en authentieke kernwaarden centraal richting de toekomst.

Re-learn: Cultiveer impactgericht leiderschap, inspireer en co-creëer circulaire kansen voor mens en organisatie.

Het innerlijk uurwerk van een circulair mens

Re-balance (y)our journey

De transformatie van ons innerlijk uurwerk; het komt vaak voorbij… Waar investeer je tijd in en waarom? En hoe kan je je eigen klok gelijk zetten met de toekomst?

Wanneer zit je in een flow? En hoe bewaak je de kracht van je eigen stabiliteit in een wereld die snel beweegt?

Enerzijds om als ondernemer en als mens te groeien. Anderzijds om je volgende zakelijke stappen wel strategisch toekomstbestendig te zetten. Het oud economisch groeimodel brengt geen toekomstbestendige waarden zich mee en het levert ook persoonlijk geen groei of voldoening op. We leven in een tijd van complete disruptie, omdat er zo veel om ons heen gebeurt. Zoals Jan Rotmans in zijn nieuwe boek zegt: “omarm de chaos”.

Nieuwe tijden en nieuwe impulsen

Video’s kijken en audioboeken beluisteren is voor mij een doorbraak geweest. Ik lees nu eenmaal minder graag, maar weet dat leren centraal staat om iets nieuws te doorgronden. Ik leer digitaal in 2-4 uur per dag, meer dan ik vroeger in boeken kon lezen. Een merkwaardige combinatie vindt ik zelf, omdat ik enerzijds meer informatie tot mij wil nemen, maar anderzijds de indicator van tijd heel bewust bewaak. Want stilstaan, reflecteren, mediteren, koud water en mijn Shakti-mat beschrijven wie ik ben als persoon. En die persoon is zeker niet wie ik vroeger bijvoorbeeld in de vastgoed wereld was.

De contrasten tijdens een periode van verandering helpt om in te zien wat we niet willen. En tijdens Corona hebben we voldoende gelegenheid om hier eens goed over na te denken. Dit staat in contrast met het nuet zo maar even omgooien van een roer. 

De klok gelijk zetten met de toekomst vraagt om lef

We weten allemaal dat de toekomst om een andere koers vraagt. Maar als je eenmaal in een bepaald patroon draait, is het nu eenmaal ontzettend lastig om vrij te komen. Gevangen in een systeem. Een systeem van werk, het economisch systeem en zo zijn er nog veel voorbeelden te benoemen. En soms eenvoudigweg gevangen in je eigen gedachte.

Om dan vervolgens een toekomstgericht idee ook echt concreet om te zetten naar een goed plan en actie, vraagt om een persoonlijke transitie van denken en doen. Want als je iets zelf niet doorleefd, is het natuurlijk niet anno 2021 om daar vervolgens mee te lopen zwaaien.

Daarna komt de geweldige stap om nieuwe kansen te gaan zien en voelen. En daar tussenin gebeuren allerlei dingen waar wij ook geen antwoord op hebben. Maar je leeft. Je groeit. Je leert en beweegt.

De harde lijnen van hokjes verdwijnen en de ronde vormen van denken en doen worden minder abstrakt.

Verbinding van waarden

Een eerste vraag is vaak. Waar kom jij vandaan? En hoe ben jij tot het inzicht om impact te maken gekomen? En wat staat er nog in de weg om écht invulling te gaan geven aan de waarden die jou uniek maken als mens.

De realiteit is dat je een dosis lef moet inzetten en dat de conclusie vaak is dat je zelf (of jezelf) in de weg staat van de echte veranderingen die er toe doen. Comfort. Gemakt. Allerlei obstakels wat de deuren van inzicht richting de toekomst zijn.

Ons leven is een aaneenreiging van verplichtingen en ideeën die vaak richting het verdienen van geld en op groei zijn gericht. Dus zo maar even een andere kant op gaan, betekent ook heel veel interessante confrontaties opzoeken. In eerste instantie met jezelf.

Alle remmen los

En als je dan eenmaal lekker in die zogenaamde flow komt, gaan ideeën onstaan. Zit je op de juiste plek op je werk, kan je die ideeën kwijt en kom je met elkaar tot de vernieuwing van je bedrijf. Onderscheidend vermogen, persoonlijk welzijn en allerlei prachtige indicatoren worden opeens helder. Alle remmen los dus.

De toekomst vraagt om leiderschap van mensen die de uitdaging met zichzelf aan durven gaan in het belang van een hoger doel. En dan niet gelijk complex en abstrakt denken.

Als je anders naar de wereld kijkt, ga je ook andere mogelijkheden zien. Een hoger doel is simpelweg met je hart leren denken en met je acties leren voelen. Een ecolgisch beleid als gevolg van een egologish besluit.

Het beginpunt

Als je persoonlijke waarden in verbinding met zakelijke ambities brengt, gebeurt er iets bijzonders. Je maakt een eerste stap richting een nieuwe toekomst concreet. Het beginpunt ben jij. Ook jij bent een belangrijk puzzelstukje richting een betere toekomst.

Het innerlijk uurwerk

Het innerlijk uurwerk van een mens draait wat mij betreft om het besparen van tijd, duidelijke keuzes maken, delen van impact en het bewaken van persoonlijke balans om zakelijke doelen te bereiken. En om sociale en ecologische waarden steeds duidelijker mee te nemen in alles wat ik doen.

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Jouw reden en manier om impact te maken. Je bent een mooi mens. Dankjewel dat je de tijd neemt om dit te lezen. Want tijd, tijd is en blijft ons meest kostbare bezit. Waar jij je tijd aan besteedt is een keuze.

Deel dit bericht

LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer informatie over circulair ondernemen?

Download onze 5 stappen

Om de stap van denken naar doen te verbinden. En om tot concrete acties en inzichten te komen, werkt Circular Clarity met 5 transformatiestappen. Stappen die je ongeacht complexiteit, industrie of projectvorm telkens kunt gebruiken als handvat om helderheid te creëren en borgen in het denk- en werkproces van mens en organisatie. De 5 stappen vormen ook de basis van het Waardenkompas circulair ondernemen. Jouw impact telt en kan een belangrijke schakel in de circulaire economie vertegenwoordigen.

5-stappen circulair ondernemen © 2023 by Circular Clarity is licensed under Attribution-NoDerivatives 4.0 International – Gebruik is vrij om circulair ondernemen te stimuleren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
TOP