Re-purpose: Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie. Meet-, zicht- én voelbaar.

Re-think: Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf.

Re-value: Creëer harmonie tussen sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw authentieke kernwaarden toe doen.

Re-connect: Mens en authentieke kernwaarden centraal richting de toekomst.

Re-learn: Cultiveer impactgericht leiderschap, inspireer en co-creëer circulaire kansen voor mens en organisatie.

Impact maken is het levenswerk van veel ondernemers

Impact maken is het levenswerk van veel ondernemers.

What happens next?

Positieve impact maken is het levenswerk waar ondernemers mee starten, maar het werk wat onder druk van tijd en geld vaak door de vingers wegglipt. Of in hokjes verdwijnt of onder het tapijt wordt verschoven. 

In hokjes verdwijnen?

Ik vergelijk met een wetenschapper die fantastisch en belangrijk werk levert, maar vervolgens drie jaar lang tot aan ‘ziel verkopen’ de papierwinkel moet doorstaan om aan subsidievoorwaarden te voldoen. Of onderdoor gaat aan de onmenselijke eisen van de bank, waarbij de computer de financiële winsten en risico’s kan meten, maar op geen enkele wijze de sociale en ecologische kosten meeweegt. Het is niet goed of slecht, maar het systeem remt feitelijk het positief impact maken af. Zonde, omdat we in een tijd leven waar we echt vaart moeten maken om ecologische en sociale doelen te herstellen. 

Onder het tapijt schuiven?

“Eerst geld verdienen, lenen en zekerheden stellen – dan gaan we ons levenswerk verder brengen…” Het hoort er allemaal bij, maar we komen er steeds minder aan toe. En met de eerste zekerheden vastleggen, ontstaan onzichtbare kettingen die steeds lastiger afgaan. Het systeem ons dwingt om financieel gedreven te structureren. Alles wat niet klopt schuiven we lekker onder het tapijt.

Wat is een levenswerk?

Levenswerk gaat samen met vriendschap en échte verhalen. Onderdeel van het leven. Verhalen waar pijn en liefde hand in hand gaan. Portretten waar de reflex niet altijd het “selfie” beeld vertoont waar we zo gewend aan zijn geraakt op social media. Levenswerk is vaak wat laten, om het te doen. Levenswerk hoef je niet in een hokje te plaatsen en hoeft ook niet perfect te zijn. Het is een “work in progress, much like the journey of life…”

Strategie beschermen of delen?

Het is dan ook logisch dat wanneer je als ondernemer eindelijk een soort recept voor ‘succes’ hebt gevonden, dat je dit achter slot en grendel opbergt. Samen met de juiste mensen, het liefst zo sterk mogelijk ga je het recept verkopen. Op deze wijze kan je immers aan de financiële KPI voldoen. 

Gedwongen door transparantie

Transparantie is onze status quo aan het verstoren. Iedere strategie kan je inmiddels tot de kern uitpellen online – en dus gaan we gewend aan patronen haastig op zoek naar nieuwe zekerheden. Maar de snelle verandering zorgt voor los zand. Er is geen grip of zekerheid zoals vroeger.

Creatieve mensen kunnen beter omgaan met onzekerheid 

Je hoeft het een creatieve geest niet uit leggen, want die zijn gewend om zonder eindstation juist onderweg met elkaar waarden te ontdekken. En uit pijn ontstaat kunst. Vanuit diepgang ontdek je eenvoud. Een kunstenaars werk is nooit af, maar vertelt verhalen van waarheid. De economisch gedreven kant werkt met hokjes. Als het niet past, pies je naast de pot. Die realiteit verschuift snel.

De oude economie drukt waarden weg

Creativiteit in de zakenwereld? “Dat is een makkelijke om weg te drukken roept de oude economie”, want met al dat wollige geneuzel verdienen we geen centen. Ondertussen geeft de rijke man flink geld uit om allerlei kunstzinnige dingen te kopen en daarmee het ‘creatieve ego beest’ te voeden. Status is alles. Net als die glimlach op de selfie. Maar wat voelen we van binnen?

De toekomst gaat samen met moeilijke vragen.

Zijn we gelukkig in de liefde? Krijgen we steun thuis om onze droom te verwezenlijken? Hoeveel verplichtingen heeft het systeem ons aangemeten waardoor we de meetlat meer als horde dan als lengtemaat beschouwen?

Alles is er al.

Maar als we nu eens oplossingsgericht gaan kijken naar wat het is. Dan zijn we allemaal op zoek naar een stukje rust, liefde en natuurlijk is hard werken gezond en goed voor het bewegen in sociale netwerken en werken aan mooie doelen. We hebben dat als mens ook gewoon nodig. 

Een vriend van mij sprak onlangs een rijk persoon die aangaf dat wanneer je alles hebt, stilzitten helemaal niets brengt. 

Terug naar de spark van het begin

Juist daarom is de huidige tijd een perfect moment in de geschiedenis om positieve impact maken te zien als een strategische afslag. Links gaan we verder met hard rechtdoor rennen. Rechtsaf is een weg die ons terugbrengt naar het begin. Waar zijn we begonnen? Wat was onze intentie? Willen we wel echt bijdragen aan opdrachten waarbij we mogelijk de toekomst verpesten? En hoe gaan we daar als we later terugkijken op ons leven mee om?

Prima om KPI’s na te leven en winst te maximaliseren, maar hoe kijk je dan nog in de spiegel?

Duidelijk keuzes maken

Positieve impact maken betekent gewoon keuzes maken. Je zult er niet minder hard om gaan werken. Sterker nog, je zult barsten van de ideeën en energie om aan de slag te gaan vanuit die innerlijke verbinding waar je lang naar zocht. Geld verdienen hoort er ook bij, maar gaat een instrument worden om steeds meer balans voor jezelf en voor mensen om je heen te creëren. 

Balans is alles

Via de lens van helderheid ontdek je steeds meer manieren om je dagelijkse zaken in balans met nieuwe waarden te brengen. Voor jezelf en innerlijke groei bijna een onvermijdbare stap wil ik zeggen. Maar ook als je ecologisch en sociaal impact wil maken, of bijvoorbeeld je voetafdruk neutraal maken, dan zul je naast de technische kant van impact maken ook écht aan de slag moeten met het verbinden van waarden.

En je moet niet omdat wij het zeggen. We zijn net kleine kinderen. Met moeten gaan de hakken in het zand. Daarom sluit ik af met tien beweegredenen uit de mond van mensen, klanten en partners om ons heen. 

Wat levert circulair ondernemen op? In willekeurige volgorde, de prioriteit bepaal jij:

  1. Verantwoording richting de toekomst
  2. Aanstaande wet- en regelgeving zoals een circulair Nederland
  3. Motivatie werknemers, van HR retentie tot het aanspreken van de nieuwe generatie
  4. Een prachtig nieuw hoofdstuk voor jouw legacy
  5. Inkoopbeleid 
  6. Innovatiekracht 
  7. Risico’s beperken
  8. Duurzame Ontwikkeldoelen VN (SDG’s) omarmen richting 2030
  9. Betekenisvol werken, leven en ondernemen betekent meer werkelijk
  10. De authentieke kracht en intrinsieke beleving van jezelf en je mensen écht centraal stellen richting een toekomst die met zekerheid anders is!

De ontdekkingsreis begint bij jezelf

In de circulaire reis terug naar binnen kom je vanzelf weer terug bij af. Waar ben je als ondernemer je levenswerk ooit mee gestart – en wat is er gaandeweg allemaal bijgekomen wat eigenlijk helemaal niet past als je goed naar binnen gaat en de verbinding met eigen waarden opnieuw maakt.

Het is een prachtige reis. Impact maken is het levenswerk van veel ondernemers. Soms moet je alleen even terug naar af om het te zien. En dat klinkt eenvoudiger dan het is, want een ieder verleden gaat samen met keuzes, pijn en inzichten die we soms best lang verstoppen omdat de waan van de dag ons geen tijd geeft om er over na te denken.

Deel dit bericht

LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer informatie over circulair ondernemen?

Download onze 5 stappen

Om de stap van denken naar doen te verbinden. En om tot concrete acties en inzichten te komen, werkt Circular Clarity met 5 transformatiestappen. Stappen die je ongeacht complexiteit, industrie of projectvorm telkens kunt gebruiken als handvat om helderheid te creëren en borgen in het denk- en werkproces van mens en organisatie. De 5 stappen vormen ook de basis van het Waardenkompas circulair ondernemen. Jouw impact telt en kan een belangrijke schakel in de circulaire economie vertegenwoordigen.

5-stappen circulair ondernemen © 2023 by Circular Clarity is licensed under Attribution-NoDerivatives 4.0 International – Gebruik is vrij om circulair ondernemen te stimuleren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
TOP