Re-purpose: Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie. Meet-, zicht- én voelbaar.

Re-think: Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf.

Re-value: Creëer harmonie tussen sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw authentieke kernwaarden toe doen.

Re-connect: Mens en authentieke kernwaarden centraal richting de toekomst.

Re-learn: Cultiveer impactgericht leiderschap, inspireer en co-creëer circulaire kansen voor mens en organisatie.

Incubator (leermethode) Circulair Ondernemen

Incubator is de verzamelnaam die we gebruiken om een modulaire leermethode en hybride leertraject te omschrijven. Een soort snelkookpan, gevuld met ingrediënten die bij je passen. Samengebracht in een programma dat helderheid in circulair ondernemen creëert. Ongeacht branche of complexiteit. 

Een veilige leeromgeving en hybride leermethode

De incubator van Circular Clarity biedt (creëert) een veilige leeromgeving, waarin ons ECO-systeem mensen en bedrijven helpt om zich aan te passen aan de Circulaire Economie. Door kennis en praktische inzichten te delen ontstaat aansluiting vanuit de dagelijkse praktijk. Focusgebieden maken onderwerpen toegankelijk en toepasbaar.

Een hands-on aanpak die vaak complexe informatie opdeelt in hapklare brokken zoals workshops, werkmodules evenals creatieve en operationele ondersteuning. Zo transformeren uitdagingen tot toekomstbestendige oplossingen.

In de incubator wordt een combinatie tussen onderwerpen en leerdoelen benoemd waar deelnemers vervolgens praktijkgericht mee aan de slag gaan. Onze leervorm heeft uiteenlopende duurzaamheidsbewegingen en business cases versterkt. Referenties van praktijkervaring worden in de incubator gedeeld en continu verder verdiept.

Incubator leerrichtingen:

De identiteit van mens en bedrijf in een circulaire toekomst als uitgangspunt. Hoe zie jij het voor je?

Iedere workshop kan hybride plaatsvinden.

Er wordt gekeken naar harmonie tussen menselijke verbinding en online efficiënte. In de bovenstaande visual zie je wat er feitelijk gebeurt als gevolg van circulair leren. Je transformeert je denkvermogen van een lineaire, naar een circulaire en meer holistische benadering. Vanuit dit perspectief kan je onderdeel zijn van de oplossing, in plaats van verstrikt raken in de discussie rondom het probleem.

Incubator start: Introductie en 5-stappen circulair ondernemen
Incubator start

Het bewustzijn. Welke verantwoordelijkheid wil/moet ik nemen? Wat betekent circulair ondernemen in de context van onze mensen en bedrijf – en waar moet ik allemaal rekening mee houden en hoe vertaal ik naar een verantwoorde waardecreatie?

De transitie. Mens en organisatie in zelfstandigheid en identiteit versterken. Evenals wend- en weerbaarheid vergroten door focus aan te brengen en gericht kennis over te dragen. Mensen in zelfvertrouwen versterken. Iedere bijdrage is belangrijk en vormt een schakel in de verbinding met de circulaire economie. Transities omarmen we samen en bieden uiteenlopende kansen.

De evolutie. Met kennis kan ik vanuit eigen kernwaarden en betekenis sturen op de toekomst. Innoveren, mensen betrekken, een positieve impact maken. Met de juiste kennis op zak, leer ik echt zien wat de mogelijkheden van circulair ondernemen zijn. De 5-stappen zijn een eerste handvat om mee aan de slag te gaan. Succes. Jouw impact telt

5 stappen circulair ondernemen

5-stappen analyse circulair ondernemen voor jouw bedrijf, jezelf of project. Direct verbonden aan een groep mensen die de volgende stap kunnen nemen of toelichten zodat je deze zelf neemt.

Sessie 1

Introductie van het Waardenkompas circulair ondernemen. Alle kompas data- en ontwikkelpunten worden in context van praktijkvoorbeelden op interactieve wijze toegelicht. Je gaat aan de slag om je eigen kompaspunten te verhelderen. Het kompas is geen online tool en vereist menselijke interactie en input. 

Sessie 2

Uitwerken van een opdracht binnen eigen bedrijf (waardecreatie). Het waardenkompas direct in de praktijk toepassen om versnelling in het denken richting oplossingen te creëren.

Sessie 3

Dieper inzicht in de mogelijkheden, uitdagingen en kansen die je vanuit circulair ondernemen kan ontplooien met het Waardenkompas als impact instrument. 

Focus area introduction

Een fundamentele inspiratie workshop waarin alle 6 focus areas aan bod komen. 

De focus areas bieden een raamwerk om dagelijkse zaken te verbinden aan een circulaire strategie. Een CO2neutraal of afvalvrij beleid, maar juist ook de beweging om duurzaamheid met mensenwerk te verbinden. Het echt te gaan doen in de vorm van kleine en tastbare projecten, zodat je als bedrijf daad bij woord voegt. Het is leuk en voegt ook nog eens waarde toe; maar je moet vaak een eerste stap durven zetten om de voordelen te herkennen.

In deze eerste sessie zie je hoeveel mogelijkheden er zijn. Met de focus die de 5 stappen circulair ondernemen bieden, kom je gerichter bij mogelijkheden die voor jouw casus relevant zijn.

Area 1

Mens en circulaire waarden

Area 2

Leren en impactgericht leiderschap

Area 3

Betekenisvol innoveren en transformeren

Area 4

Generatiebestendigheid en partnerschappen

Area 5

Winst en meervoudige verantwoordelijkheid

Area 6

Regeneratieve doelen positieve impact

Implementatie:

Het implementeren kan op basis van uiteenlopende verandertools. Wij denken graag mee in de meest effectieve manier. Een stuk kennisuitwisseling is belangrijk alvorens een goede routekaart en implementatie te kunnen begeleiden. De kennis is vanuit het Ecosysteem Circulair Ondernemen (ECO) breed gespecialiseerd.

Waardecreatie:

Concrete inzichten, bouwblokken, handvatten, modellen, instrumenten, referenties, kennis en mogelijkheden om focus gebieden vanuit circulair ondernemerschap te benutten als waarde vermeerderend programma om jouw MKB-bedrijf te versterken. Wij laten je graag zien hoe je van een enkelvoudige financiële waardecreatie, een meervoudige circulaire waardecreatie kunt realiseren. Je vult uiteindelijk vanuit je eigen merkwaarden en visie de focus areas in.

Masterclass introductie

Dit is een voorbeeld van een bestaand programma.

Een Masterclass is een samenstelling van onderwerpen en leerdoelen, gericht op het creëren van aansluiting op de circulaire economie. De verbinding van specifieke leerdoelen in een groter omliggend raamwerk, vaak aan het containerbegrip “sustainability” gekoppeld.

Een Masterclass programma kan als één geheel worden gezien, of als losse modules worden ingezet om training stapsgewijs te benaderen.

Klik hier om meer te weten te komen over ons Masterclass programma in samenwerking met TMC Eindhoven.

Learning tribe and frames for learning

Een Masterclass duurt vaak een langere periode. Eén module per maand bijvoorbeeld. Het is belangrijk om ieder leertraject goed te starten. Met een combinatie tussen ‘Creative thinking’. ‘Experiential learning’ en ‘Practise by doing’ inspireren wij graag mensen en bedrijven met een intrinsieke drive om bij te willen dragen aan één van de vele urgentie transities. Maar om gaandeweg ook het bedrijf te helpen zich toekomstgericht te ontwikkelen. Een Masterclass is een leerzaam traject zowel vanuit inhoudelijk, als menselijk perspectief bekeken. “You can’t change problems with the same level of thinking that created them – Albert Einstein”.

Module 1
Learning tribe

Learning tribe, frames for circular learning and development

Module 2
Value chain

The value chain as a system

Module 3
Circular economy

Design and circular business models

Module 4
Simulation

Business simulation, peer learning, sustainable value chains

Module 5
EU Legislation

Law and the regulatory environment

Module 6
ECO tech & more

Design, technology and planning for sustainability

Module 7
Circular people

Identity in a circular economy

Module 8
Circular action

Engagement and communication

Module 9
Circular design

LCA and circular analysis

Module 10
Re-think your future

Ecosystem collaboration and circular opportunities

Waardecreatie

Dieper inzicht in de mogelijkheden, uitdagingen en kansen die je vanuit circulair ondernemen kan ontplooien vanuit het Masterclass programma of specifieke modules.

Introductie
workshops

Circulair ondernemen raakt uiteindelijk de gehele organisatie. Een normaal (lineair) bedrijf functioneert in de economie. Een circulair bedrijf creëert ook waarde in de circulaire economie. Er zijn uiteenlopende workshops die aansluiten bij het gedachtegoed circulair ondernemen, maar vanuit bestaande disciplines en praktijkervaring zijn ontstaan. Circular Clarity maakt het verschil door alle kennis zonder onderliggende belangen in te brengen. Zo kan een bedrijf zich autonoom verder ontwikkelen. 

Circulaire waarden

Kernwaarden modelering (voor bedrijf, persoon of project)
Ontgin, benoem, ontdek, verdiep, integreer en visualiseer kernwaarden voor jou, je bedrijf of project.

Betekenis, missie en visie

Missie en visie vorming circulair ondernemen
Betekenis gaat voorbij de Why, How en What van Simon Sinek. Leer hoe jouw MKB-bedrijf verbonden is met het grotere plaatje. Bijvoorbeeld de energietransitie of circulaire economie.

De rol van tijd om impact te maken

Herwaardering van tijd, mensen en geld om impact te maken
De reis van denken naar doen in concrete stappen.

R-ladder en RE-mindset

Een duurzaam treetje hoger, de R-Ladder
De basis van circulair ondernemen versterken door vanuit de R-Ladder te denken ontwikkelen.

Circular Facility Management

Circular Facility Management
Inkoop en algehele bedrijfsvoering rondom facilitaire zaken in lijn gebracht met de circulaire economie. Een voorbereiding om de gehele waardenketen mee te nemen in een nieuwe koers.

Verbindende communicatie

Verbindende communicatie
Niet zwart of wit, maar vanuit oplossing en kernwaarden onderdeel zijn van de oplossing. Communicatie staat centraal door alle processen hen en vraagt daarom soms extra aandacht.

Hybride samen-werken

Hybride samen-werken
Circulair ondernemen gaat onherroeplijk samen met hybride werken. Daarnaast kunnen werkgevers met een hybride beleid de algehele kwaliteit van communicatie en samenwerken versterken.

SDG's

Sustainable Development Goals
Een bekend raamwerk om aan grotere doelen bij te dragen. Leer hoe je deze grotere doelen ook juist klein kan maken, zodat je als MKB-bedrijf intern je bedrijfsvoering versterkt, en toch ook gaat nadenken over de koppeling en mogelijkheden door met grotere doelen te verbinden.

Ecosysteem circulair ondernemen

Ecosysteem Circulair Ondernemen (ECO) CEO
Een nieuwe functie die eigenlijk door ieder intrinsiek gemotiveerd persoon kan worden voorbereid. Je bent geen chief executive, maar een Co-creative Ecosystem Operator. Tijdens de ECO-CEO workshop ben jij CEO van de toekomst en leert wat daar allemaal bij komt kijken. Deze module kan eventueel verder worden gebracht door MCO Module 4. Business simulaties. Waar jij de beslissingen in een virtuele omgeving van een circulair bedrijf gaat maken. Door beter voorbereid te zijn, behaal je betere resultaten.

Waardecreatie

Leerdoelen verschillen per workshop.

Download Incubator PDF

Jouw impact is belangrijk. Hoe klein je ook begint, opnieuw leren is belangrijk om je startpunt te bepalen. Wat is de belangrijkste persoonlijke of zakelijke waarde die je wilt benaderen vanuit een circulair perspectief? In het Incubator document zie je allerlei voorbeelden en mogelijkheden om circulair ondernemen te omarmen en hoe je door te leren nieuwe oplossingen kunt creëren. En welke onderwerpen met dat leerproces samengaan. 

Download onze PDF Circular Clarity - Incubator

Meer informatie over circulair ondernemen?

Download onze 5 stappen

Klaar om van vraag en uitdaging tot inzicht en oplossing te transformeren?

Circular Clarity’s open-source 5-stappen circulair ondernemen helpen om helderheid te creëren en borgen in het denk- en werkproces van mens en organisatie. Zo eenvoudig kan het zijn; 5-stappen die door alle lagen heen verbindend werkt. Vanuit eenvoudig ontstaat zicht op prioriteiten die ertoe doen. Nu, én in de toekomst!

De 5-stappen vormen ook de basis van het Waardenkompas circulair ondernemen. Stuur op toekomstgerichte bedrijfsaspecten die er in context van jouw mensen, bedrijf en onze planeet toe doen.

5-stappen circulair ondernemen © 2023 by Circular Clarity is licensed under Attribution-NoDerivatives 4.0 International – Gebruik is vrij om circulair ondernemen te stimuleren.

Focus areas circulair ondernemen

TOP