SDG 11 Duurzame steden en gemeenschappen

Door: Marco Rog
Om positieve impact te creëren moeten we anders gaan denken en doen. Daarom wil ik mij richten op de balans tussen welvaart, welzijn en welbevinden.
Gepubliceerd: 12 mei 2021

Wat betekent het woord ‘duurzaamheid’ tegenwoordig nog? Er wordt met deze term rondgestrooid alsof we op een verjaardagsfeestje een confettikanon laten afgaan. Daardoor is het woord bijna betekenisloos geworden. Wanneer een bedrijf haar medewerkers minder laat printen, stimuleert om met de fiets naar kantoor te komen of haar wagenpark elektrificeert, verschijnt er al een persbericht over hoe ‘duurzaam’ ze bezig zijn. Begrijp me niet verkeerd, alle beetjes helpen. Maar écht verschil gaat er op deze manier natuurlijk niet gemaakt worden.

Al in 1992 werd in aanloop naar de Rio Earth Summit besloten dat ‘duurzame ontwikkeling’ hét collectieve speerpunt van alle landen moest worden. Helaas kampen wij dertig jaar later met meer vervuiling, meer verlies van biodiversiteit en een groter klimaatprobleem dan ooit tevoren. Echt lekker gaat het niet met die duurzaamheid toch?

DUURZAAMHEID zorgt voor balans

Een evenwicht tussen welvaart en welzijn, met een bijdrage aan een gezonde aarde. Circulair denken helpt ons om voorop te lopen door de balans te zoeken tussen ecologie, economie en sociale belangen. Huidige generaties hebben daar baat bij, zonder de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Dat betekent voor ons duurzaamheid.

Misschien nog wel de grootste grap van alles is dat er gesproken wordt over duurzame ontwikkeling terwijl alles gericht is op voortdurende economische groei. Het is onmogelijk om te streven naar duurzaamheid zonder kritiek te hebben op het huidige economische systeem waarin alles gericht is op winst maximalisatie en de negatieve impact op ecologische en sociale waarden niet worden meegenomen in het totale bedrijfsplaatje.

Regeneratief

Duurzaamheid is goed, maar met regeneratief maken we pas echt het verschil.

Regeneratief (komt van het woord regeneratie) is een biologisch verschijnsel waarbij beschadigde organen van een organisme volledig worden hersteld. Note: belangrijk is dat je hier leest dat het niet vanzelf gaat maar dat er actie nodig is. Als je onze planeet ziet als het organisme dan zijn de bodem, bossen en wateren de organen. Onze focus op duurzaamheid is goed, maar circulair is essentieel. In plaats van toestaan dat onze ‘beschadigde organen’ in hun afgetakelde staat blijven doormodderen, kunnen we ze beter compleet vernieuwen. De kennis en technologieën om bijvoorbeeld hernieuwbare energie onze belangrijkste energiebronnen te maken zijn er. De tijd van greenwashing, subsidies voor allerlei korte termijn acties is voorbij. Een systeem verandering is nodig. Eén waarbij het beschermen van de planeet minstens zo belangrijk is als de belangen van de mens. Onze voortdurende ontwikkeling mag niet langer ten koste gaan van onze ecosystemen. In alles wat wij doen en nastreven zou de bescherming en hernieuwing van die ecosystemen een leidend principe moeten zijn.

Als je als ondernemer aan de slag gaat met regeneratieve ontwikkeling staat een eerlijk geven en nemen tussen de natuur en de mens voorop. Eerlijk blijven als hetgeen waarvan je ‘neemt’ zich niet kan verdedigen is geen makkelijke taak. Het zit in ons gedrag ingebakken om altijd meer, beter, sneller en groter te willen. Maar als we zo doorgaan, komt er een tijd dat de planeet terug gaat slaan (en misschien doet die dat nu al). Laat het niet zo ver komen. Een veilige en eerlijke leefomgeving is waar onze rust, inspiratie en vrijheid bewegen. Duurzame steden vormen een gezondere leefomgeving en gemeenschap voor mensen. En specifiek de volgende generatie.

Onze impact

  • Vanuit persoonlijke achtergrond en netwerk is het verduurzamen van steden een kennisonderwerp waar wij in 2021 een eerste business case mee bouwen
  • Duurzame steden zijn het raamwerk om mensen, innovatie en alle bijkomende gemeenschappelijke middelen en doelen samenbrengen
  • Circular Clarity werkt samen met een ondernemer die in de eerste duurzame stad (sustainable city Dubai) woont en vanuit ervaring kennis deelt op dit onderwerp
  • Educatie/bewustwording van SDG 11 tijdens Circular Clarity workshops

Wil je meer weten over de SDG’s en hoe wij met onze workshops en het programma ondernemers helpen om een goede integrale SDG strategie op te zetten? Lees dan hier verder.

Bronnen gebruikt Ellen McArthur Foundation, Bedrock Your daily guide to personal growth

Meer artikelen…