Opgegroeid als zoon van een internationaal bankdirecteur moet mij iets van het hart.
Money is the root of much evil, maar geld is tegelijkertijd een bron van veranderkracht in het huidige systeem.
Eenvoud centraal
Ik ga het niet te ingewikkeld maken, want geld is voor alsnog een onderdeel van de motor, maar maakt ook veel kapot. In het kapotmaken is geld niet uniek. Uiteindelijk zijn wij als mensen ergens in het systeem verantwoordelijk voor de knopjes en schuifjes die we ontwikkelen. Wij zijn gewoon verantwoordelijk voor ons eigen gedrag. Hoe je met geld of winst omgaat is gewoon een keuze. Zo maak ik, maar hebben ook mijn ouders in hun leven belangrijke keuzes gemaakt.
Slachtoffer rol of leiderschap tonen?
Goed balen als je dus slachtoffer bent van een andermans doen of laten. Als iemand je een knal voor je kop geeft, accepteer je dat dan? En wat als iemand de lucht die je elke dag inademt vervuilt? Wat doen we met dat gegeven? Bizar eigenlijk als je er goed over nadenkt. Hoe leg je zoiets aan een kind uit?
Waarden gaan de markt verstoren
Waar het de komende jaren vooral om zal gaan, is de ethiek achter knoppen en schuiven. Kunnen we nog in de spiegel kijken en empathisch onze kinderen zogenaamde wijze lessen meegeven, als het verhaal van de wijze lessen piept en kraakt. Of als we dingen in het wijze verhaal achterwege laten omdat het ons eigen comfort aantast.
Deuren dicht of open?
Corona gooit deuren dicht. Letterlijk. Banken verstrekken leningen en promoten deze heldendaad met “wij creëren lucht”. Geld gaat dus kennelijk samen met letterlijk wel of niet kunnen ademen. Lekker product. Ik probeer het te snappen maar het lukt mij niet. Ik heb banking law gestudeerd en weet nog goed mijn lessen over “barteren (ruilen)”, het begin van het economisch systeem. Dat was eigenlijk een veel beter model. Ruil waar je goed in bent, waar alles een soort gelijke waarde heeft.
Maargoed. Terug naar onze lucht- en vluchtwegen.
Wat gebeurt er met je luchtpijp als het niet lukt om jouw deur weer te openen? En op welk moment is geld dus kennelijk belangrijker dan lucht? Een bank leent dus geld en alleen als je succesvol bent. Kijk eens naar de micro leningen in Afrika; hoe gaaf is dat? Waarom geven we vluchtelingen geen micro lening en een goed plan om het vele maatschappelijke en ecologische werk wat voor ons ligt in te vullen? Waar gaat het toch mis? Is het een gebrek aan kennis of zijn we vergeten hoe we kennis moeten toepassen? Enkel en alleen op weg naar de volgende vondst om te maximaliseren.
Het zijn allemaal verhalen waar we aan gewend zijn geraakt.
Wat is het verhaal van de volgende generatie eigenlijk?
Ik raak de laatste tijd steeds meer intrinsiek geraakt en geinspireerd door de volgende generatie. Natuurlijk gaan zei de klus klaren. En hoe mooi is het om aan hun dromen in realiteit bij te dragen?!
De ethische vraag achter moeilijke zaken is waar het de komende decennia veel om zal gaan. Kunnen we zogenaamd rijkdom accepteren terwijl mensen niet kunnen eten? Kunnen we uitstoot accepteren van vervuilende bedrijven die absoluut geen waarde bijdragen aan de toekomst? Als de aarde ons niet kan voorzien van voedsel en water, wat is dan ons quotum als mensheid? En wat geven we nu precies door aan de mensen die ons lief zijn?
We leven op een kantelpunt waar de intrinsieke waarden van mensen opnieuw een rol gaan spelen. Negen van de tien ondernemers die wij spreken wil de wereld beter doorgeven. En zo kruipen we ook steeds dichter tegen de complexe vraagstukken van transparantie aan.
Aanpassingsvermogen als kapitaal richting de toekomst
Het meest hoopvolle in dit eenvoudige stukje inzicht is voor mij de intrinsieke kracht wat nieuw leiderschap gaat bewegen. Krampachtig vasthouden brengt spierpijn met zich mee.
Moraal van dit verhaal? Ik ben opgegroeid als zoon van een internationaal bankdirecteur. Op zaterdag ging ik met papa mee om afdelingen tot in de kern te reorganiseren. Ieder weekend weer zei mijn veel te vroeg overleden vader altijd tegen mij…
“Geld verdienen is prima en geen probleem. Dat kan je leren en zal je altijd vol voor moeten gaan. Maar wees je bewust van het voorrecht. En integriteit is de moeilijkste waarden om na te streven in een wereld waar geld centraal staat…”
Hij had toen, maar heeft nog steeds gelijk. Verborgen belangen rondom geld en verdienmodellen creëren ongelijkheid en een wirwar van complexiteit die belangrijke veranderingen in de weg staan. En waarom eigenlijk?
Doorbreek complexiteit op jouw manier en help om inzichten te delen. Kom in actie.
Er is een tussenlaag in de samenleving actief die enkel en alleen bezig is om geld te blokkeren of winst aan de top te vergroten. “Computer says no…” wellicht ken je de kreet. Ik weet één ding heel zeker. Ook de volgende generatie “says no”. En steeds meer mooie, gedreven, slimme en passie gedreven mensen zeggen nee. Nee zo kan het niet meer.
Innerlijke wijsheid kan je aanspreken
Alles is er al. We hoeven enkel onze innerlijke wijsheid aan te spreken en een nieuwe kompas naar de toekomst te volgen. Wij noemen dit het waardenkompas. Door impact en welzijn gedreven.
Jij bent de positieve verandering die hard nodig is om de wereld beter te maken. Een structureel stukje van jouw tijd, kennis en geld. Niet voor mij. Doe het voor je eigen intrinsieke waarden en geniet van de reis. Niets is mooiers. Dankjewel. En dankjewel papa dat je ondanks de messen in je rug toch altijd je integriteit hebt kunnen bewaken. Door alle tijdperken heen is dat de wijsheid die ik voor mezelf nastreef, maar ook mijn kinderen probeer mee te geven…”
Geïnspireerd door Aniek Bierhoff en Annelot Manshanden. De volgende generatie leiders waar wij ons stinkend ons best voor zullen blijven doen. Want het kan. Als we allemaal een puzzelstukje inbrengen.
I AM AND YOU ARE the important change that the world needs right now.