Re-purpose: Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie. Meet-, zicht- én voelbaar.

Re-think: Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf.

Re-value: Creëer harmonie tussen sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw authentieke kernwaarden toe doen.

Re-connect: Mens en authentieke kernwaarden centraal richting de toekomst.

Re-learn: Cultiveer impactgericht leiderschap, inspireer en co-creëer circulaire kansen voor mens en organisatie.

Winst en meervoudige verantwoordelijkheid

Het verbindend kruispunt tussen de lineaire en circulaire economie.

Door verantwoordelijkheid te nemen voor meervoudige waarden, maakt een onderneming de stap naar circulair ondernemen.

Dit resulteert bijvoorbeeld in CO2-reductie, reële prijzen of afvalvermindering. Financiële informatie wordt steeds vaker meervoudig uitgedrukt, waarbij sociaal en ecologisch kapitaal even belangrijk zijn voor financiële stabiliteit en verantwoording naar toekomstige aandeelhouders.

Als jouw bedrijf nu een economische waarde van X heeft, kun je deze versterken door ook ecologische (Y) en sociale (Z) waarde te creëren. Deze extra waarden dragen niet alleen bij aan de maatschappelijke impact, maar kunnen de totale waarde van je bedrijf aanzienlijk verhogen. Hoewel de financiële winst niet de primaire focus is, kan de gecombineerde impact van ecologische en sociale waarde wel degelijk een positieve invloed hebben op de economische waarde. Risicovermindering gaat hand in hand met waardeversterking. Een nieuwe manier van waardecreatie, vraagt echter wel om een groep impactgericht leiders die deze toekomst kan bereiken door middel van actiegerichtheid koppelen. Bijvoorbeeld vanuit een mens en circulair waarden beleid.

De mate waarin deze waarde stijgt, is op diverse manieren te berekenen, afhankelijk van de impactdoelen die je nastreeft. Het belangrijkste is dat je als bedrijf een toekomstgerichte visie hebt en bijdraagt aan een duurzame, verantwoorde wereld. Wat is jouw langetermijnpositie, en hoe wil je dat weerspiegelen in je ecologische en sociale impact?

Ben je op zoek naar verdieping?

Lees in dit artikel meer over ‘Winst en meervoudige verantwoordelijkheid’ van MKB-bedrijven in een circulaire toekomst.

Vanuit analyses wordt gekeken naar de prioriteiten en uitdagingen.

Verschillende methodieken en raamwerken helpen om wetenschappelijke indicatoren te vertalen naar KPI’s. Maar waar richt je je uiteindelijk op? Hoe zet je alle extra werkzaamheden en verantwoordelijkheden om in meervoudige waardecreatie?

Hoe verhoudt jouw bedrijf zich binnen de grotere leveringsketen? Wat verandert er als een leverancier gedetailleerde duurzaamheidsinformatie moet aanleveren—zonder greenwashing—om jouw langetermijnpositie te versterken?

En hoe belangrijk zijn transparantie en integriteit bij het evalueren van je impactstrategie? Circular Clarity biedt workshops en evenementen om deze vragen te verkennen en samen nieuwe inzichten te ontdekken.

Corporate Sustainability Due Diligence (CSDD) als anker

Circular Clarity is niet winstgedreven en volledig transparant en toekomstbestendig ingericht. De B.V. rechtsvorm (ontwikkeling in onderzoek) gekozen om aan economisch verkeer deel te kunnen nemen (factureren van tijd). Circular Clarity reserveert 10% omzet richting de toekomst. Er vinden geen winstuitkeringen plaats en het IP van Circular Clarity is in bescherming bij Stichting Toekomstgericht Nederland. De Stichting heeft een niet onderhandelbaar integriteitsaandeel van 1% in handen. Winstmaximalisatie is uitgesloten.

Meer informatie over circulair ondernemen?

Download onze 5 stappen

Klaar om van vraag en uitdaging tot inzicht en oplossing te transformeren?

Circular Clarity’s open-source 5-stappen circulair ondernemen helpen om helderheid te creëren en borgen in het denk- en werkproces van mens en organisatie. Zo eenvoudig kan het zijn; 5-stappen die door alle lagen heen verbindend werkt. Vanuit eenvoudig ontstaat zicht op prioriteiten die ertoe doen. Nu, én in de toekomst!

De 5-stappen vormen ook de basis van het Waardenkompas circulair ondernemen. Stuur op toekomstgerichte bedrijfsaspecten die er in context van jouw mensen, bedrijf en onze planeet toe doen.

5-stappen circulair ondernemen © 2023 by Circular Clarity is licensed under Attribution-NoDerivatives 4.0 International – Gebruik is vrij om circulair ondernemen te stimuleren.

Laatste inspiratie over Winst en meervoudige verantwoordelijkheid

In de dynamische wereld van het moderne bedrijfsleven gaat het bij het bijhouden van de Europese Duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS) – met hier de focus op ESRS E4 over biodiversiteit en …
Congruent zijn met bedrijfswaarden klinkt eenvoudig, maar gaat samen met de onderstroom van belangen in een organisatie. In dit artikel geven we aan waarom het misbruiken van kernwaarden tot …
Winst en meervoudige verantwoordelijkheid is een onderwerp (en Circular Clarity Focus Area), voor leiders die de circulaire economie identificeren als filter en kans om toekomstgericht te ontwikkelen. Op weg omgezamenlijk bij te dragen aan verschillende transities – en tegelijkertijd een bedrijf en mensen op één lijn te brengen met nieuwe indicatoren, kansen en oplossingen. Hoe zien je producten en diensten eruit in toekomstige markten? En wat zijn belangrijke redenen om duurzaamheid in je strategie op te nemen? De belangrijkste reden voor aandeelhouders om duurzaamheid, circulariteit en …
Ieder bedrijf is verplicht om sociale en ecologische impact te berekenen. Plicht of kans? Een bewuste keuze die circulair ondernemers in ieder geval als kans omarmen. We kunnen er …
Hoe kom je tot de essentie?  Wat is er nodig om in jouw bedrijf verandering te bewerkstelligen? Om datgene voor elkaar te krijgen waar je naar verlangt? Hier deel …
Instrumenten om de toekomst mee vorm te geven Steeds vaker refereren we aan tools en instrumenten om een onderneming anders in te richten. Hoe je anders definieert hangt af …

Stichting Toekomstgericht Nederland

Heb jij een goed idee of wil je met een concrete casus aan de slag? Stichting Toekomstgericht Nederland activeert sociale en ecologische impact middels gerichte initiatieven. Wij leggen je graag de mogelijkheden voor tijdens een vrijblijvend gesprek.

Circular Clarity doneert 5% omzet aan Stichting Toekomstgericht Nederland. Het gedachtegoed van Circular Clarity is in vertrouwen gesteld bij STGNL. Hiermee onderbouwd Circular Clarity niet winst- of verkoopgedreven te bewegen binnen de ciruclaire economie. Ook ons eigen programma (practise what we deliver) is opgezet om kennis met de volgende generatie te delen.

Om dit doel kracht bij te zetten, organiseert STGNL evenementen zoals gastcolleges om het gedachtegoed te delen en koppelen aan de intrinsieke drive van toekomstige changemakers. Een vaste samenwerking met de Haagsche Hogeschool onderbouwd mede onze visie.

Focus areas circulair ondernemen

TOP