Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie...

Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf...

Creëer harmonie tussen de sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw kernwaarden en een circulaire toekomst toe doen...

Egologisch en Egonomie als nieuwe woorden richting de toekomst

Zo begint ook mijn LinkedIn profiel: “We cannot solve our problems with the same level of thinking that created them.” – Albert Einstein

De toekomst vraagt om de evolutie van denken en doen

En daar hoort dus ook andere taal bij. Ik ben zelf engelstalig opgevoed en spreek ook thuis Engels. De Nederlandse taal beheersen is dan ook niet mijn sterkste kant. Maar het tweetalig denken helpt mij om anderen inzichten te benutten. Bijvoorbeeld dat sommige woorden in een andere taal niet bestaan. Het zoeken naar woorden is mij dus niet onbekend.

Voorbeelden van woorden die de complexiteit samenvatten

Egonomie

De -kunde, -kennis, -wetenschap om “ik” vanuit intrinsieke waarden te verbinden aan ‘nomie’ – wetenschap zoals astronomie naast sterrenkunde, economie naast verouderd huishoudkunde, agronomie naast landbouwkunde of -wetenschap, enz.

Egologisch

Bepaalde -kennis, kunde, -wetenschap vanzelfsprekend maken zodat actie vanuit intrinsieke waarden in beweging wordt gebracht.

Ego:

Ego (uit het Latijn) betekent in de letterlijke betekenis “ik”. In het algemeen gebruikt men het woord ‘ego‘ voor het object dat men met het woord “ik” aanduidt.

Nomie:

De betekenis is meestal ‘-kunde, -kennis, -wetenschap’ en in het Nederlands concurreren afleidingen op –nomie dan ook dikwijls met inheemse samenstellingen met → -kunde of -wetenschap zoals astronomie naast sterrenkunde, economie naast verouderd huishoudkunde, agronomie naast landbouwkunde of -wetenschap, enz.

Logisch:

Lo·gisch (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: logischer, overtreffende trap: meest logisch of logischt)

Volgens de logica; op juiste redenering berustend: een logische gevolgtrekkingdat is nogal logisch spreekt vanzelf.

Ieder woord een duidelijke betekenis

En zeker ook het goed begrijpen van de betekenis van woorden is belangrijk. Want we strooien maar wat rond met waarden om mensen te verleiden. Maar hoe zorg je voor een gezonde verbinding met intrinsieke waarden? Om zo vervolgens aan de slag te gaan met de evolutie van je bedrijf richting toekomstbestendigheid?

Bij Circular Clarity creëren wij samen met ondernemers een waardenkompas om deze belangrijke stap te kunnen nemen.

Wat mij opvalt is dat de persoonlijke transformatie die samengaat met het vormgeven van een betere toekomst, een onbesproken maar verweven onderdeel van de transitie is.

An open mindset is our gateway to change

Ik ben het eens met het feit een persoonlijke transformatie een onlosmakkelijk onderdeel van zakelijk transformeren is. Maar niet iedereen is toe aan die persoonlijke transitie. We zijn te druk, hebben geen tijd. Willen niet, want veranderen doen pijn. Staan er niet voor open, want weten het zelf allemaal beter. We draaien winst, dus zijn succesvol en hebben immer het bewijs van succes. Of we zien het gewoon niet omdat we het niet willen zien. Want ‘sorry seems to be the hardest word..’ blijft nog altijd raak.

Tijdens de reis van afgelopen jaren houden wij ons waardengedreven onderzoek bij in een kompas wat mee evolueert in ons model. Niet een model wat je 1,2,3 hoeft te doorgronden. Zie dit kompas als een routekaart van het brein naar het hart. Of van denken naar doen. Van winst naar waarden. Van nemen naar delen. 

Hoe staan we in het leven?

Ik stond ook zo in het leven, want zo ben ik opgegroeid. Maar door de reis terug naar vroeger te maken, ben ik allerlei waarden tegengekomen die ik absoluut waardeer en in wil vullen. Maar waarden die ik of was vergeten, of helemaal de ‘waarden’ niet van inzag. Simpelweg omdat ik niet meer in verbinding met mezelf en mijn omgeging bezig was. Ik had last. Wellicht was ik egomanish uit balans?

De visualisatie van de reis terug naar toen en door naar morgen

Tijdens ingrijpende transities met ondernemers, maken we vaak modellen waar we later aan kunnen refereren. Modellen om complexiteit visueel te maken. Maar ook helderheid te delen.

Dit model noemen we de Value Legacy Timeline. De samenvatting van een reis met veel ondernemers dwars door het ego heen. Simpelweg op zoek naar de waarden die ons verbinden in een circulaire toekomst. Maar ook waarden waarmee omliggende persoonlijke kwaliteiten boven komen drijven.

 

Wil je meer weten over mijn eigen reis als ondernemer. De reis van de oude economie naar het full-time bezig kunnen zijn met impact maken. Waarbij de mens centraal staat? Ik schreef er op LinkedIn in dit artikel meer over.

Als we uitgaan dat ieder mens goed is (Rutger Bregman), dan is de volgende stap het bereiken en verbinden van ons hart richting de toekomst. Hoe doe jij dat?

Deel dit bericht

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer informatie over circulair ondernemen?

Om de stap van denken naar doen te versterken, maar vooral om tot concrete acties en inzichten te komen, werkt Circular Clarity met 5 transformatiestappen. Stappen die je ongeacht complexiteit en industrie telkens kunt gebruiken als handvat om helderheid te creëren en borgen in het denk en werkproces van mens en organisatie.

Download onze 5 stappen

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
TOP