Re-purpose: Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie. Meet-, zicht- én voelbaar.

Re-think: Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf.

Re-value: Creëer harmonie tussen sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw authentieke kernwaarden toe doen.

Re-connect: Mens en authentieke kernwaarden centraal richting de toekomst.

Re-learn: Cultiveer impactgericht leiderschap, inspireer en co-creëer circulaire kansen voor mens en organisatie.

Zit er goed in slecht of slecht in goed?

Zit er goed in slecht of slecht in goed

De keuze maken tussen goed of slecht polariseert. En wie bepaald eigenlijk wat goed of slecht is? Iedereen is ‘innocent till proven guilty’; toch? Of kunnen we ook in dit voorbeeld beter stellen dat iedereen schuldig is, maar met onschuld zijn of haar vrijheid koopt. Als je immers niets te verbergen hebt, of de intentie hebt om van ‘slecht’ iets beters te maken, dan is er niets aan de hand. Dan strik je vanzelf de mensen die kennelijk geen positieve impact willen maken.

Impact maken vraagt om een nieuw perspectief

Een nieuw perspectief is de échte toegangspoort tot verandering. En als je positieve impact centraal stelt, waarbij de balans tussen ecologie en maatschap centraal staat, dan kan je aan de slag met het vormgeven van de toekomst. Nieuwe producten, andere diensten, de energie transitie en alles wat circulair en transparant te gebruiken is.

Zoeken naar de kern van vragen

Waarom vinden we dat kunstmatige voedingsstoffen slecht zijn voor je gezondheid en vermijdt je deze stoffen in een gezond dieet? Terwijl we wel accepteren dat kunstmatige intelligentie onze menselijke waarden ontkrachten en geld maar één kant op laten bewegen? Data is er om inzicht te creëren. Maar als je vervolgens enkel op financieel gewin of hogere efficiëntie stuurt, dan mis je een belangrijke kans naar de toekomst toe.

Het gat uiteindelijk om een goede balans

Zijn er überhaupt kunstmatige elementen die sociaal of natuurlijk evenwicht bewaken of herstellen? Onlangs las ik dat supercomputers beter dan ooit kunnen doorrekenen waar we naartoe gaan. Hoe gaan we met deze data sturen? Dat komt aan op een morele verplichting richting moeder aarde. Punt. 

Als een kunstmatig spel geld uit de samenleving weg zuigt, is het dan niet een menselijke beslissing om bedrijven ethisch verantwoordelijk te maken om herstel te financieren? Zo draagt kunstmatige intelligentie bij aan een natuurlijk herstel van maatschappelijke en ecologische uitdagingen. Circulair dus.

Een paar vragen.

Als een fabriek profiteert van consumptie; is de eenvoudige verplichting dan niet simpelweg om die zelfde fabriek mede verantwoordelijk te stellen voor bijvoorbeeld natuurbehoud? En geef diezelfde fabriek een transitie periode mee om positieve impact te maken. Dan geef je ze direct een business plan mee waar PwC een miljoen voor zou vragen. Stort dat geld dan alvast op de rekening van de leerkrachten en zorgmedewerkers. Misschien ligt er een kans voor PwC om een nieuw slogan te hanteren: “Pay with Circularity”. Maar het gaat in deze niet om PwC, maar om de bruggen van oud naar nieuw. Van belang naar transparantie. Van lineair naar circulair. En van geld naar waarde. De big five zullen zeker een positieve rol spelen in het aanjagen van duurzaamheid, maar circulariteit en waarde zal ook op de balans moeten komen. Anders slaan we toch weer oud economisch te plank mis. En dat kunnen we ons momenteel niet veroorloven.

Mensen en winst, een lastig punt.

Als een bedrijf met het werk van mensen haar financiële winsten laat groeien. Is het dan niet de morele verplichting om vanuit financiële winst gelijkheid te creëren? 

En is het dan niet logisch dat alle mooie mensen in deze wereld die wellicht alleen met handen kunnen of willen werken ook een verplichting dragen om in ruil voor rust en balans hun eigen positieve impact te maken? Stil zitten (lui zijn) is geen optie. Maar een uur arbeid is een uur tijd. 

1. Dus welk percentage financiële winst staat moreel gezien in verhouding tot het welzijn van de mensen die de winst mogelijk maken? 

2. Welk percentage tijdswinst staat in verhouding tot de rust en balans waar we allemaal zo graag van genieten?

Waarden om tot de kern van gesprekken te komen.

Met Circular Clarity hanteren we vijf kernwaarden om effectief tot de kern van een transitie te komen. Onze klanten hoeven het werk niet te doen, dat doen wij. Het gaat enkel om intentie vast te leggen en simpelweg te genieten van het waardevolle transitie pad wat zicht opent op de weg naar positieve impact maken. De snelheid wordt bepaald door de combinatie van het verschuiven van tijd, mensen en geld. 

Ben jij er klaar voor om circulariteit in te zetten als kwalitatieve ontwikkelmethode om een toekomstgericht plan te maken?

Denk over de volgende waarden eens verder na.

Balans voor mens en milieu.

Hoe kan je met jouw bedrijf in deze zoektocht naar balans een positieve rol vervullen?

Transparantie intern en extern.

Gewoon met de billen bloot. Je kunt beter nu je verlies incalculeren en zo snel mogelijk richting geven aan duurzaamheid. De boomerang van alsmaar meer komt een keer terug. En vergeet niet dat een transitie tijd in beslag mag nemen. Als je maar transparant communiceert over zowel positieve als negatieve impact.

Welzijn voor leven.

Naast fysiek welzijn komt daar in deze tijd absoluut mentaal welzijn bij. Snelle verandering zorgt er voor dat mensen hun gevoel van stabiliteit en rust kwijt zijn. Dit gesprek moet je als werkgever aangaan.

Impact en positieve ontwikkeldoelen.

Maak zelf de overweging wat je later aan de volgende generatie wilt uitleggen. Niet om een schuldgevoel op te leggen, maar om aan te geven dat het gewoon een stuk leuker is om aan positieve impact een bijdrage te leveren. Jij maakt de keuze.

Herstel en regenereren van waarden.

Dankjewel namens moeder aarde en alle mensen die juist nu hulp kunnen gebruiken. Samen werken we aan een inclusievere toekomst.

Deel dit bericht

LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer informatie over circulair ondernemen?

Download onze 5 stappen

Om de stap van denken naar doen te verbinden. En om tot concrete acties en inzichten te komen, werkt Circular Clarity met 5 transformatiestappen. Stappen die je ongeacht complexiteit, industrie of projectvorm telkens kunt gebruiken als handvat om helderheid te creëren en borgen in het denk- en werkproces van mens en organisatie. De 5 stappen vormen ook de basis van het Waardenkompas circulair ondernemen. Jouw impact telt en kan een belangrijke schakel in de circulaire economie vertegenwoordigen.

5-stappen circulair ondernemen © 2023 by Circular Clarity is licensed under Attribution-NoDerivatives 4.0 International – Gebruik is vrij om circulair ondernemen te stimuleren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
TOP