De business case circulair ondernemen is voor ieder mens en bedrijf bereikbaar en richt zich op het prioriteren van kennisoverdracht vóór en samen met technische aanpassingen binnen de transitie naar een circulaire economie. Om de stap van denken naar doen, of van uitdaging naar kans te transformeren, is gebaseerd op enkele cruciale factoren: de kloof in beschikbare kennis en de daadkracht om structureel vanuit circulaire waarden te opereren.
CircularClarity.org speelt een onderscheidende rol door deze kenniskloof te overbruggen en bedrijven voor te bereiden op zowel de technische als de culturele aanpassingen die nodig zijn om daadwerkelijk impact te maken. Hieronder enkele belangrijke argumenten om de business case circulair ondernemen te ondersteunen.
Doel: Capaciteitsversterking. Impact versterking en versnelling. Tijd besparing. Vereenvoudiging.
- Kennisoverdracht: Fundamenteel voor Begrip en Acceptatie
Een effectieve overgang naar een circulaire economie vraagt om verandering op meerdere vlakken binnen een organisatie, waaronder het bedrijfsmodel, productontwerp en de gehele waardeketen. Technische aanpassingen kunnen echter alleen succesvol worden geïmplementeerd wanneer medewerkers en leidinggevenden goed begrijpen waarom en hoe circulaire waarden de kern moeten vormen van hun werkprocessen. Kennisoverdracht biedt:
- Bewustzijn en betrokkenheid: Door begrip te creëren voor de principes van circulariteit, raken werknemers en management dieper betrokken en nemen zij sneller eigenaarschap over de transitie.
- Vergroting van daadkracht: Bedrijven die voldoende voorbereid zijn op de impact en waarde van circulariteit zijn beter in staat om hun strategieën daadkrachtig te implementeren, wat uiteindelijk leidt tot duurzame bedrijfsvoering en langdurige waardecreatie.
- Werken vanuit eenvoud en overzicht: Zes focusgebieden circulair ondernemen bieden een overzichtelijk raamwerk om allerlei vragen, uitdagingen en bestaande dagelijkse zaken te verbinden met een toekomstbestendiger beleid
Een McKinsey-rapport onderstreept dat organisaties die investeren in het vergroten van de kennis van hun medewerkers over duurzaamheid, een betere basis hebben voor strategische en innovatieve oplossingen voor circulaire economie-uitdagingen. Technische aanpassingen zonder deze basis stagneren vaak doordat de mensen binnen de organisatie niet voldoende geïnformeerd en overtuigd zijn van de voordelen van een circulaire werkwijze.
Congruentie en werken vanuit bedrijfswaarden om risico te verlagen
Lees in dit artikel de voordelen van circulair ondernemen voor een MKB=-bedrijf:
McKinsey publiceert regelmatig analyses die het belang onderstrepen van educatie en kennisdeling rondom duurzaamheids- en circulaire economie-uitdagingen, vaak met de conclusie dat een goed geïnformeerde organisatie de transitie naar duurzaamheid succesvoller en effectiever kan implementeren.
Twee relevante rapporten die specifiek ingaan op deze onderwerpen zijn:
- The Circular Economy: Moving from Theory to Practice (2016): Hierin legt McKinsey uit dat kennis en betrokkenheid essentieel zijn voor de succesvolle implementatie van circulaire strategieën.
- How Companies Capture the Value of Sustainability (2019): Dit rapport benadrukt het belang van investeringen in bewustwording en opleiding voor medewerkers om strategisch duurzame initiatieven te ondersteunen.
Deze en soortgelijke rapporten geven aan dat technische aanpassingen vaak minder succesvol zijn zonder voldoende interne kennis en draagvlak binnen de organisatie.
- Vanuit Bestaande Kennis: Bedrijven ‘Vastgezet’ door Conventionele Waarden
Bedrijven zijn doorgaans ingebed in lineaire processen en verdien modellen die weinig ruimte bieden voor innovatieve, circulaire oplossingen. Deze conventionele structuren belemmeren het vermogen om flexibel te denken en vernieuwingen te omarmen:
- Ingebedde structuren: Bedrijven werken vaak binnen rigide structuren die zijn gericht op lineaire groei en schaalbaarheid, wat innovatie en circulaire oplossingen ontmoedigt.
- Risico-aversie: Het ontbreken van circulaire kennis kan ook leiden tot angst voor het onbekende en onvermogen om de voordelen en risico’s van circulaire economie te wegen. Zonder gedegen kennis blijven veel bedrijven vasthouden aan verouderde werkwijzen. Feitelijk nemen bedrijven momenteel meer Risico om het niet te doen. Echter de angst in de markt brengt oude patronen opnieuw in beweging. Ook al zijn wij ons bewust van het resultaat van oude patronen, is het doorbreken lastig. Ook op dit snijvlak tussen actie en resultaat geldt “kennisoverdracht” als instrument om verandering te bewegen.
De Ellen MacArthur Foundation stelt dat organisaties hun ingebedde structuren niet kunnen veranderen zonder fundamentele kennis van de voordelen en mogelijkheden van een circulair model. Deze organisaties kunnen vast komen te zitten in hun huidige processen, wat het moeilijk maakt om de vereiste transformaties door te voeren.
- De Rol van CircularClarity.org: Meer dan Traditionele Consultancy
Waar traditionele consultancy zich vaak richt op het implementeren van technische oplossingen en tools, biedt CircularClarity.org een diepere waarde door de focus te leggen op kennisdeling en het creëren van inzicht binnen de kern van organisaties. Dit doet CircularClarity.org door:
- Mensgericht benadering: Het betrekken van mensen op alle niveaus binnen een bedrijf om begrip en enthousiasme te creëren voor circulaire transformatie, zodat deze duurzame aanpak verankerd wordt binnen de cultuur van de organisatie.
- Samenwerking en continu leren: CircularClarity.org legt de nadruk op een leerproces dat bedrijven de vaardigheden biedt om voortdurend aan te passen aan veranderende regelgeving en maatschappelijke verwachtingen.
Met haar focus op kennis en mensgerichte benadering sluit CircularClarity.org aan bij wat recent onderzoek door de World Economic Forum (WEF) heeft aangetoond: bedrijven die investeren in menselijke capaciteiten rond circulariteit zijn beter in staat om consistent duurzame impact te maken, wat op zijn beurt leidt tot blijvende concurrentievoordelen en waardecreatie.
Belangrijke documenten in deze context zijn onder andere:
- The Future of Nature and Business (2020): Dit rapport legt de nadruk op de integratie van circulaire economiepraktijken en de noodzaak om werknemers te betrekken bij duurzame transities.
- The Global Risks Report: Ieder jaar belicht dit rapport de risico’s die gepaard gaan met het niet-duurzaam opereren van bedrijven, waaronder greenwashing en het niet investeren in human capital op duurzaamheidsgebied.
- Reports on the New Nature Economy: Dit rapport benadrukt de waarde van menselijke capaciteiten voor het realiseren van circulaire bedrijfsmodellen, gericht op winstgevendheid en ecologische balans.
Deze rapporten ondersteunen de stelling dat investeren in menselijke capaciteiten rond circulariteit cruciaal is voor duurzame en veerkrachtige bedrijfsvoering.
- Conclusie: Een Duurzaam Competitief Voordeel
Kennisoverdracht creëert niet alleen de noodzakelijke basis voor technische en culturele veranderingen, maar legt ook de fundering voor bedrijven om veerkrachtig en concurrerend te blijven.
In tegenstelling tot technische oplossingen zonder context, stelt kennisoverdracht bedrijven in staat om veranderingen echt te omarmen en te borgen. Hierdoor ontstaat een duurzaam competitief voordeel.
CircularClarity.org heeft hierbinnen haar onderscheidend vermogen, door een proactieve, mensgerichte benadering te bieden die organisaties helpt om echt circulaire waarden te integreren, niet alleen als doel maar als werkelijke manier van werken.
Kortom, zonder kennis blijven organisaties afhankelijk van traditionele structuren, wat hun toekomstbestendigheid in gevaar brengt. CircularClarity.org speelt hierop in door te richten op kennis en daadkracht, die essentieel zijn voor een succesvolle en duurzame transitie.
- Alles is er om een succesvolle circulaire transformatie juist in deze tijd door te zetten
Bewegen we constant mee met een korte regeringsperiode of zien we grondstof tekorten en klimaatuitdagingen als ver van mijn bed show? Of gaat het om bedrijfsrisico’s die vanuit een strategie aangepakt kunnen worden? Met het antwoord JA of NEE geef je zelf aan hoe je naar de toekomst kijkt als mens en bedrijf.
Niets doen of stil zitten is geen optie meer.
Verantwoordelijkheid nemen werkt inspirerend, het toont ondernemerschap en sluit bovendien naadloos aan op een generatie die gewoon anders kijkt naar onderwerpen zoals duurzaamheid, circulariteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
- Het beginpunt is helder
Het gaat om leren en gericht kennisoverdragen. Vervolgens doen, problemen aanpakken, risico’s verlagen en direct leren en inzien welke waarden het filter zijn om tot de essentie van circulair ondernemen te komen. Dat leerproces begint in de Circular Clarity incubator.
Zes heldere focus gebieden bieden een flexibel raamwerk dat ongeacht branche of complexiteit de verbinding maakt tussen bestaande bedrijfsaspecten en relevante toekomsbestendige onderwerpen die aansluiten op wet- en regelgeving.
Je start met drie workshops: De incubator start
Drie hybride (live of online) sessies van 3 uur, waarbij Circular Clarity uren verdubbeld.
Wanneer wij samen een meervoudige waardecreatie kunnen benoemen, zijn wij bereid om onze uren te verdubbelen. Hierdoor verlagen wij de drempel en kunnen de nodige daadkracht, uren en inspanning vol aandacht delen en inzetten.
Incubator doel: Het succesvol zelfstandig verder kunnen. Hiermee bespaart een ondernemer uiteindelijk de meeste tijd. Om vervolgens instrumenten en inzichten te hebben die op ieder moment ingezet kunnen worden om weer een volgende stap te maken. Bijvoorbeeld het innoveren met producten of diensten.
Je leert direct om vanuit de 5-stappen circulair ondernemen volgende stappen te nemen. Omdat het raamwerk klaar staat, kan de focus direct gericht worden op de mensen die het moeten doen. Een logisch beginpunt is daarom het focusgebied Mens en circulaire waarden.
- Het anker om eigen ESG of impact strategie te versterken
CircularClarity.org werkt onafhankelijk en focust volledig op impactgedreven bedrijfsvoering, gericht op mens en circulaire waarden. Een heldere policy voor actie en verantwoordelijkheid stelt ondernemers in staat om meervoudige waarde te creëren.
Sociaal en ecologisch beleid vormen de basis voor financiële duurzaamheid en marktpositie. Bedrijven die al in 2021 met ons deze transitie startten, zijn nu marktleiders en maken collectief een krachtige impact. Zij delen hun kennis in ons Ecosysteem Circulair Ondernemen (ECO), waaraan ook klanten deelnemen.
CircularClarity.org versterkt hiermee zijn ecosysteempartners en werkt actief aan natuurinclusieve initiatieven, wat praktische inzichten biedt in de circulaire economie. Het ECO wordt in 2025 onderdeel van Stichting Toekomstgericht Nederland, dat sinds 2020 sociale en ecologische projecten ondersteunt. Bedrijven kunnen zich aansluiten om met een doen-en-leren mindset de toekomst tegemoet te treden. Samen boeken we vooruitgang.
Plan direct een afspraak om een volgende stap te maken.