Waar sta jij voor als ondernemer en bedrijf? Succes, de winst, de overwinning en het volgende contract? Allen bekend om ‘succes’ in geld te meten of definiëren, maar zit daar het antwoord op waar je voor staat?
N.a.v. de aankondiging dat Rituals 10% winst weg zal geven komende jaren. Weer een voorbeeld rijker: https://retailtrends.nl/news/73101/rituals-geeft-voortaan-10percent-van-de-winst-weg
Een volgende onderbouwing komt vanuit dit artikel gedeeld door Jan Rotmans over het stijgen van grondstofprijzen: https://www.linkedin.com/posts/pepijnrinzema_hoogleraar-rotmans-voorspelt-zware-tien-jaar-activity-7233810456543461376-csEV?utm_source=share&utm_medium=member_ios
Circular Clarity geeft sinds oprichting in 2020 ook 10% weg, verdeeld ver een impact fonds om jonge impact ondernemers en ideeën te stimuleren en 5% voor Stichting Toekomstgericht Nederland. STGNL is inmiddels in handen van een onafhankelijk bestuur om integriteit te borgen als beschermer van ons gedachtegoed en om een toekomstige winstgedreven verkoop anders te benaderen en voor ‘onze’ belanghebbenden uit te sluiten. Denk aan aandeelhouders, maar voornamelijk het Ecosysteem Circulair Ondernemen (ECO), waarmee wij multidisciplinair in verschillende trajecten ondersteuning bieden voor mens en bedrijf.
Een deel van het antwoord is dat financiële groei vaak nodig is om belanghebbenden zoals aandeelhouders tevreden te houden tot een exit of verkoop haalbaar is. Maar wat laat je dan achter en waar heb je het voor gedaan? Welke impact heb je gemaakt? Of als je dan verkoopt, wat laat je achter en wie zit dan nog op het schip en waarom Kapitein?
Is je missie tevreden klanten of een mooi product? Wederom belangrijk om een merk te kleuren, maar waar ligt dan de onderliggende driver om het volgende product te ontwerpen? Wat zijn de uitgangspunten?
Wat als grondstoffen voor producten niet meer leverbaar zijn? Als prijzen stijgen? Middelmensen zoals groothandels langzaam verdwijnen of van functie veranderen? Of als een aanstaande overname allerlei financiële constructies behelst, die eigenlijk niet kunnen maar in de doofpot blijven totdat iemand de klap van de zweep voelt.
Grondstof Vs arbeid en de relatie tot kosten en belasting. Als mensen toch ook ergens willen werken waar een bepaalde betekenis de onderstroom stuurt? Waar schuilt talent en waarom en wat is de onderliggende drijver van bijvoorbeeld loyaliteit? Als je het over persoonlijke ontwikkeling hebt, hoe ga je dan om met weerbaarheid en wendbaarheid?
En wat ga je doen als de markt van de toekomst niet meer zoekt naar comfort, gemak of het beste van het beste. Wat definieer “het beste” in deze context?
Aan de slag met de echte betekenis van je merk, is een waardevolle transformatie met behoorlijk confronterende spiegels als je hiervoor openstaat.
Waar sta jij voor als merk / en dragen de mensen om je heen die missie of wordt talent constant omgebogen om maar weer een stuk groei te realiseren? Op naar het volgende doel waarmee de kern steeds verder vervaagd. Hoe lang neem je mensen mee in een verhaal wat eigenlijk niet toekomstbestendig is?
Met een succesvolle verkoop kan je succes definiëren; maar dan wel enkelzijdig bekeken. Als die transactie nog steeds verbonden is aan slavernij, uitbuiting en vervuiling; is dat succes dan reëel om te gebruiken als marketing tool? Of om eenmalig te kapitaliseren terwijl bedrijfswaarden steeds verder vervagen.
Waar doe je het voor? Waar sta je voor? Kan je persoonlijke drijfveren zoals liefde voor de natuur of afkeer tegen sociale ongelijkheid ook combineren in een business model? Het antwoord is absoluut! Als je bereid bent om tijd, mensen en geld te herdefiniëren (re-purpose).
Bij Circular Clarity werken wij aan bedrijfscontinuiteit en stabiliteit vanuit meervoudige waardecreatie. Een manier om allerlei sterke en motiverende waarden mee te nemen in de doorontwikkeling van je merk. Niet om vingers te wijzen; maar vanuit de kennis en ervaring door met betekenisgedreven ondernemers te werken. Geld is een middel om doelen te bereiken / en niet het doel op zich.
Het interessante is dat ook de financiële waardebepaling van een bedrijf steeds sterker verbonden is aan de footprint en handafruk van handelen. Waarbij 360 graden transparantie de norm wordt vanuit bijvoorbeeld CSRD regelgeving.
Benieuwd waar jouw merk in de toekomst voor staat en zou je deze wens aan een duurzame en circulaire routekaart durven koppelen?
Dan biedt circulair ondernemen tal van mogelijkheden om mensen vanuit intrinsieke motivatie te betrekken richting het herdefiniëren van succes. Een definitie waarbij hart en hoofd, missie en visie maar ook de sociale en ecologische voetafdruk van het succes een plaats hebben op de balans. Anders is het slechts een spel; toch? Wanneer je bent uitgespeeld is een kwestie van tijd – of je exit bepalen. Dan nogmaals de open vraag: Waar doe je het voor en wat is belangrijk? En hoe kijkt de volgende generatie naar dat succes als geld niet de motivator is?