Re-purpose: Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie. Meet-, zicht- én voelbaar.

Re-think: Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf.

Re-value: Creëer harmonie tussen sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw authentieke kernwaarden toe doen.

Re-connect: Mens en authentieke kernwaarden centraal richting de toekomst.

Re-learn: Cultiveer impactgericht leiderschap, inspireer en co-creëer circulaire kansen voor mens en organisatie.

CSRD vraagt om multidisciplinair denken en ecosysteem diensten

Ontdekkingsreiziger in het onbekende. CSRD regelgeving heet je welkom.

Als je iets nieuws wilt ontdekken, ga je op reis met bekende instrumenten om nieuwe uitdagingen aan te gaan of op te lossen. Uitdagingen in de circulaire economie, gaan vaak samen met een breed pallet aan vragen en uitdagingen – en dus meerdere competenties om te beheersen.

“You can’t solve problems with the same level of thinking that created them…” – Einstein. Een quote die resoneert. 

Een eerste duurzaamheidsvraag die bijvoorbeeld intern gesteld wordt, vindt organisch zijn weg naar dieperliggende gesprekken over duurzaamheidsonderwerpen. Er is geen goed of slecht; maar de zoektocht naar transformaties die een beter perspectief omarmen. 

Er komt een moment dat klanten of medewerkers meer gaan verwachten op het gebied van transparantie en de missie en onderliggende visie van een bedrijf.

Greenwashing voorkomen.

De filters om ‘beter’ vervolgens te definiëren zijn vervolgens maatwerk. Wet- en regelgeving, evenals wetenschappelijk onderzoek geven richting; maar veranderen nog steeds niet de fundamentele keuzes die nodig zijn om een transformatie te begeleiden.

Meervoudige waardecreatie helpt bedrijven om naast financiele stabiliteit te borgen, ook te kijken naar de ecologische en sociale impact van handelen. Ook daarbij komen zowel klanten als werknemers aan bod.

Beginpunt van transformatie

Kernwaarden vertrouwen, kennis, transparantie en harmonie helpen om richting te geven aan een toekomstgericht plan. Een plan waarbij continu leren, innoveren en actie ondernemen centraal komen te staan. Congruent worden met de kernwaarden waar je als bedrijf voor staat. 

Multidisciplinair werken is nieuw, maar kan vanuit een ecosysteem

Er wordt vaak over multidisciplinair werken gesproken. Daarbij gaat het in essentie om het begrijpen van waardecreatie binnen uiteenlopende bedrijfsfacetten en deze vervolgens samenbrengen in een werkvorm. De werkvorm draagt vervolgens bij aan het versterken van strategie en onderliggend de identiteit. Een impact strategie of ESG-rating zijn manieren om de resultaten te communiceren naar de buitenwereld.

Ook de verbinding vanuit bedrijfsvoering naar onderwerpen zoals afval, energie en ook menselijk talent om transities te begeleiden komen aan bod in vraagstukken over toekomstgericht ondernemen. 

Bovenstaande context is leidend in het beter begrijpen hoe ecosysteem denken en doen werkt. 

ECO-CEO. Ecosysteem Circulair Ondernemen – Co-creative Ecosystem Operators

Er is een nieuw profiel in de markt waar wij als ecosysteem aan werken. Co-creative Ecosystem Operators. 

Co-creative omdat je als teamspeler moet kunnen en willen functioneren. Het tijdelijk overnemen van elkaars taken, meedenken in flexibiliteit, niet je eigen waarde maar collectieve visie centraal stellen. Meewerkend, flexibel en leergierig. Daarmee kan je vanuit je eigen kernwaarden, bijvoorbeeld creativiteit en integriteit, waarde creëren. 

Ecosystem. Gebaseerd op de natuur. Ecosysteem kunnen denken en doen vereist vooral ervaring van doen en op meerdere vlakken leren. Het kunnen werken vanuit intrinsieke motivatie. En ook voldoende begrip en inzicht hebben om wetenschappelijke informatie te vertalen en verbinden aan bedrijfsvoering. Het analyseren van een probleem en oplossen vanuit multidisciplinair denken.

Operators. Alle taken gaan samen met doen. Iets bedenken, betekent ook het kunnen omschrijven, visualiseren of anders effectueren. Doeners die met de denkers kunnen communiceren. En denkers die in doeners transformeren als er gewoon taken liggen om uit te voeren. Kernwaarden zoals passie, drive, talent en communicatie komen dan goed van pas. Omdat er op verschillende vlakken belangen ontstaan, is een gedegen kennis van operationele werkzaamheden en structuren essentieel.

ECO-CEO’s zijn multidisciplinair inzetbaar om uitdagingen te lijf te gaan

En zo is een ECO-CEO dus multidiscplinair, maar doet nog steeds het werk niet alleen. Hij/zij communiceert binnen de bandbreedte van toekomstgerichte indicatoren. Met een denkwijze die nieuwe ideeën kan koppelen aan hetgeen nodig is. Verantwoordelijkheid nemen in een wereld waar onzekerheid te boventoon voert vraagt om een positieve en oplossingsgerichte werkhouding.

Welke onderwerpen zijn dan van toepassing bij het integreren van CSRD regelgeving?

Circular Clarity is afgelopen jaren betrokken geweest bij o.a. de ISO werkgroep Circulaire Economie. Opleidingen bij de Ellen McArthur Academy, partnerschappen met TMC Eindhoven, InChaigne, Deep Evolvement, Hot ITem, BlueLinked, Haagsche Hogeschool. Samen met het Ecosysteem, Circulair Ondernemen (ECO), zijn wij trots onderdeel van circulaire innovaties en projecten op verschillende niveaus’.  

Het gezamenlijk opstellen van een actieplan en een vereenvoudigde routekaart om veranderingen door te voeren.

Het doorvoeren van veranderingen, zoals CSRD-wetgeving, kan worden versneld door inzicht te krijgen in het verband tussen bestaande bedrijfswaarden en toekomstgerichte onderwerpen. En om vervolgens relevant onderzoek en wetenschappelijke documentatie op elkaar af te stemmen.
 
“Je kunt problemen niet oplossen met hetzelfde denkniveau dat ze heeft gecreëerd…” – Albert Einstein. Nieuwe kennis is essentieel om complexere uitdagingen aan te gaan.
 
Multidisciplinaire ecosystemen spelen in deze context een cruciale rol door diverse inzichten en operationele capaciteiten te bieden waarmee organisaties hun duurzaamheidsinspanningen kunnen versnellen.
 

Ecosysteem diensten, die een breed scala aan expertise omvatten, kunnen voortdurende ondersteuning bieden op gebieden als milieueffecten beoordelingen, circulaire economie en duurzame financiering.

De noodzaak van voortdurende innovatie en samenwerking binnen deze ecosystemen wordt bijvoorbeeld benadrukt in studies die het belang van sector overschrijdende partnerschappen voor een succesvolle implementatie van de CSRD benadrukken. Dit soort samenwerking zorgt ervoor dat organisaties niet alleen voldoen aan de regelgeving, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de bredere duurzaamheidsdoelen die in de EU Taxonomy worden geschetst.
 
Circular Clarity is een onafhankelijk programma en werkt niet met abonnementen of andere adviesmethoden. Ons ecosysteem handelt waar en wanneer dat nodig is.

 

Van tunnelvisie tot implementatie, een open mindset is nog belangrijker dan een raamwerk zoals CSRD

Deze visual laat zien hoe Circular Clarity een open mindset direct verbindt aan focus gebieden om een diversiteit aan vragen te kunnen verbinden aan concrete acties. 

Deel dit bericht

LinkedIn
WhatsApp
Email

Start hier met onze workshop!

De incubator van Circular Clarity biedt (creëert) een veilige leeromgeving, waarin we mensen (en MKB-bedrijven) helpen om zich aan te passen aan de Circulaire Economie door kennis en praktische inzichten te delen.

Meer informatie over circulair ondernemen?

Download onze 5 stappen

Om de stap van denken naar doen te verbinden. En om tot concrete acties en inzichten te komen, werkt Circular Clarity met 5 transformatiestappen. Stappen die je ongeacht complexiteit, industrie of projectvorm telkens kunt gebruiken als handvat om helderheid te creëren en borgen in het denk- en werkproces van mens en organisatie. De 5 stappen vormen ook de basis van het Waardenkompas circulair ondernemen. Jouw impact telt en kan een belangrijke schakel in de circulaire economie vertegenwoordigen.

5-stappen circulair ondernemen © 2023 by Circular Clarity is licensed under Attribution-NoDerivatives 4.0 International – Gebruik is vrij om circulair ondernemen te stimuleren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
TOP