Re-purpose: Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie. Meet-, zicht- én voelbaar.

Re-think: Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf.

Re-value: Creëer harmonie tussen sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw authentieke kernwaarden toe doen.

Re-connect: Mens en authentieke kernwaarden centraal richting de toekomst.

Re-learn: Cultiveer impactgericht leiderschap, inspireer en co-creëer circulaire kansen voor mens en organisatie.

De toekomst kan je maken door zelf intrinsiek het verschil te willen maken

Ja, de toekomst maak je zelf. Een bestaande bedrijfsstrategie aanhaken op toekomstbestendige waarden vraagt om een nieuwe combinatie van disciplines. En dat in een tijd waar er vaak geen tijd is om nieuwe disciplines te omarmen. 

Begin door helderheid te creëren

Helderheid creëren is een goed beginpunt om een bedrijfsevolutie richting een toekomstbestendig model te bewegen. Geen afscheid van het oude nemen, maar eerst de kern van de evolutie goed begrijpen. En vervolgens vanuit impactwaarden en prioriteiten aan de slag. In één keer om is namelijk een eutopie welke geen stand houdt in de huidige economie.

De behendigheid om disciplines rondom positieve impact maken effectief aan de kern van een bedrijfsstrategie toe te voegen, gaat samen met een leerproces. 

Beslissingmakers aan zet

Als de beslissingsmakers het niet (willen) zien, blijft “groen doen” een trucje. Evenals heel veel geld verdienen en eigenlijk niet transparant een missie benoemen. In tegenstelling tot positieve impact maken, waarbij je echt terug naar de kern van de missie en visie terugkijkt. Alsof je het volgende hoofdstuk in een legacy schrijft, waarbij alle bestaande waarden een stukje van de toekomstbestendige puzzel zijn.

Laat een ander ‘impact’ eens benoemen

Omdat je bij een circulaire transitie letterlijk tot en met het koffiekopje aan de slag gaat, vereist de transitie een meer organische vorm van verandermanagement. Een externe en klimaat- en belang neutraal strategisch partner die niet alleen voorbeelden geeft, maar ook echt iedereen mee krijgt. We zijn vaak vastgeroest in oude patronen en zien daardoor niet goed welke prachtige kansen samengaan met circulair transformeren.

Voor je het weet raak je alle facetten van het bestaande business model aan. Oud economisch spring je dan op de kans. Maar dan begint de echte reis eigenlijk pas. Als je “aan” staat – gaat de rest vanzelf. Maar dan komen de circulaire waarden. 

Wat is de échte missie van jouw onderneming?

En wat is die missie richting de toekomst? Hoe ga je kennis schalen? Waar wil je versnellen en hoe doe je dat? En hoe betrek je direct de juiste netwerken om nieuwe inzichten daadwerkelijk strategisch aan te haken op de toekomstbestendige plannen?

Een eerste stap is al vaak genoeg

Wil je als ondernemer helderheid op dergelijke vraagstukken creëren, dan nodigen wij je uit om kennis te maken met de werkwijze binnen ons eco-systeem. 

Extern ontwikkelen met het circulair kompas

Om de externe ontwikkeling richting toekomstbestendig ondernemen te versnellen, werken wij vanuit vijf duidelijke stappen naar het circulair kompas. Een kompas waarvan de waarden op basis van onderzoek een bedrijf effectief in de juiste richting helpen, waarbij de bestaande waarden en strategie meegewogen kunnen worden richting het nieuwe model.

Intern evolueren vanuit je eigen waardenkompas

Om de interne evolutie te versnellen, ontwikkelen wij samen met ondernemers het waardenkompas. Een slimme samenvatting waarbij de bestaande waarden  in verbinding worden gebracht met de waarden van het circulair kompas.

Helderheid brengt je verder

Rondom deze twee instrumenten, ontstaan allerlei acties, prioriteiten, inzichten maar ook vraagstukken. En op al deze zaken brengen wij helderheid in. Omdat je vanuit helderheid de essentie leert inzien. Waar wil je als bedrijf echt naartoe. En hoe is deze richting aan alle stake-holders verbonden?

Zodra het circulair kompas (extern) en het waardenkompas (intern) staan, gaan wij op zoek naar alle bestaande methodieken rondom het bedrijf. Maar ook naar de kennis die al aanwezig is bij mensen. Vanuit daar maken wij concrete stappen voorwaarts.

Slagkracht versterken

Welke impact wil je meten en waarom? Is er al wet- en regelgeving? En aan welke missie kan je je bedrijf gaan koppelen om straks ook extern de verbinding met nieuwe ideeen en netwerken te kunnen maken. En na het maken, ook verbinden aan de nodige slag- en daadkracht binnen de organisatie.

Deel dit bericht

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer informatie over circulair ondernemen?

Download onze 5 stappen

Om de stap van denken naar doen te verbinden. En om tot concrete acties en inzichten te komen, werkt Circular Clarity met 5 transformatiestappen. Stappen die je ongeacht complexiteit, industrie of projectvorm telkens kunt gebruiken als handvat om helderheid te creëren en borgen in het denk- en werkproces van mens en organisatie. De 5 stappen vormen ook de basis van het Waardenkompas circulair ondernemen. Jouw impact telt en kan een belangrijke schakel in de circulaire economie vertegenwoordigen.

5-stappen circulair ondernemen © 2023 by Circular Clarity is licensed under Attribution-NoDerivatives 4.0 International – Gebruik is vrij om circulair ondernemen te stimuleren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
TOP