Re-purpose: Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie. Meet-, zicht- én voelbaar.

Re-think: Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf.

Re-value: Creëer harmonie tussen sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw authentieke kernwaarden toe doen.

Re-connect: Mens en authentieke kernwaarden centraal richting de toekomst.

Re-learn: Cultiveer impactgericht leiderschap, inspireer en co-creëer circulaire kansen voor mens en organisatie.

COVID-19 als catalysator voor een grote transitie

Alle gekheid gelaten; er is geen goed of fout. En om iedere klus te klaren, is een bak met kennis en gereedschap nodig.
Iedereen maakt deel uit van een transitie van oud naar nieuw. Van lineair naar circulair. Van financieel naar sociaal. En ga zo maar door. Wanneer neem jij de beslissing om de toekomst anders in te richten? En welk moment ligt ten grondslag aan deze keuze?

Er tal van meningen. En in veel van die meningen schuilt een kern van waarheid. Maar wat lossen we met al die meningen eigenlijk op?

COVID-19 raakt onze vrijheid. We zijn het zat. Maar we kunnen een overvolle IC ook niet negeren. Het systeem veranderen lijkt de enigste uitweg.

Leerachterstand? Waarom meten we dan niet anders? Het is de zorg over de kloof tussen rijk en arm waar we onze oplossingen beter op kunnen richten. Wat als alle leerlingen thuis een stappenteller hadden gekregen en minimaal 10.000 stappen moesten zetten. Hadden we dan in ieder geval als winst dat onze jeugd een stukje gezonder zou zijn? Straks kunnen we met alle kinderen de juiste gesprekken over een “andere situatie” bespreken. Wellicht is dit juist een goed beginpunt waardoor de volgende generatie echt intrinsiek anders gaat doen.

Vanuit welk perspectief bekijken we de huidige problematiek eigenlijk? We lenen oud economische bedrijven geld; maar presenteren de rekening aan de volgende generatie. Is dat verstandig? Wat is de rol van geld eigenlijk en waarom?

Als we de KLM helpen, waarom schrijven we dan niet de lening van een ondernemer af?
Ondernemers krijgen allerlei aanbiedingen om geld goedkoop te lenen; maar zonder perspectief helpen we ondernemers de afgrond in – terwijl financiële instellingen wederom hun slag slaan.

Stel je leent geld om te overbruggen, maar dan wordt de lock-down verlengd. Wiens schuld is dat? Of anders gezegd en zonder iemand überhaupt de schuld te geven: wie betaald de rekening?

Hebben we eigenlijk iets geleerd van de vorige crisis? En wat is de volgende uitdaging waar we mensen alvast op voor moeten bereiden? Zijn mensen zich echt bewust van de ecologische en sociale problemen welke zich momenteel voordoen?

Veranderen blijft lastig voor mensen; mits er echt iets ergs gebeurt. En voor die reden is COVID-19 wellicht onze redding. Want we kunnen niet meer terug naar hoe het was. Enkel verder naar hoe het kan zijn.

We zien online bedrijven floreren maar de lokale ondernemer kapotgaan.
Wat als we loslaten van alle persoonlijke meningen en nieuwe waardes centraal stellen om een nieuw systeem vorm te geven? Dan is geld een knelpunt en vrijheid de oplossing.

Transparantie. Eenvoud. Welzijn en Balans. Het is een voorzet welke zelfs bedrijfsmatig gemeten kan worden. Het kan.
Welke vragen moeten er tussenliggend gesteld worden om voor iedereen met duidelijke oplossingen te komen?

Als we goed terugkijken naar vroeger en ook zien wat er nu allemaal is. Dan is het vormgeven van een betere toekomst een uitdaging waar we gezamenlijk voor staan.Ben jij als ondernemer klaar om de toekomst anders aan te pakken, te meten en te beleven. Dan is Circulair ondernemen een realistische oplossingen op transitie te versnellen.

Benieuwd wat Circular Clarity hierin doet? Lees dan hier verder.

Deel dit bericht

LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer informatie over circulair ondernemen?

Download onze 5 stappen

Om de stap van denken naar doen te verbinden. En om tot concrete acties en inzichten te komen, werkt Circular Clarity met 5 transformatiestappen. Stappen die je ongeacht complexiteit, industrie of projectvorm telkens kunt gebruiken als handvat om helderheid te creëren en borgen in het denk- en werkproces van mens en organisatie. De 5 stappen vormen ook de basis van het Waardenkompas circulair ondernemen. Jouw impact telt en kan een belangrijke schakel in de circulaire economie vertegenwoordigen.

5-stappen circulair ondernemen © 2023 by Circular Clarity is licensed under Attribution-NoDerivatives 4.0 International – Gebruik is vrij om circulair ondernemen te stimuleren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
TOP