Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie...

Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf...

Creëer harmonie tussen de sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw kernwaarden en een circulaire toekomst toe doen...

Een reis naar mijn nieuwe liefde in tijden van Corona

Afgelopen woensdag ben ik op reis gegaan om in het huwelijk te treden met een nieuwe partner. Ondanks Corona, maar uit liefde mag veel, slechts drie dagen en het is een vreemd soort reis. Ik zou namelijk graag hybride willen trouwen met een nieuwe huwelijkspartner.

De bestemming lag aan de andere kant van de wereld. Dus echt een hele andere wereld. De gezagvoerder was Arend Jan Zwarteveen en cabine crew Peter van der Zwaal. Samen met twaalf andere personen op reis naar de liefde.

Een beetje onwennig zaten wij klaar voor vertrek. Met elkaar fantaserend over deze voor ons nieuwe partner?

De gezagvoerder had kaarten voor ons klaargelegd. Sleutels voor geheime kamers in kleur, soms alfabetisch en soms op nummer. Er lagen boeken voor ons klaar in een aparte vliegtuigruimte. Deze mysterieuze boeken ontvouwden stukje bij beetje nieuwe inzichten over deze voor ons enigszins onbekende wereld. Geen saaie boeken maar boeken die je eigenlijk allemaal vol enthousiasme vandaag wilt lezen (dus die bestaan). Nieuwe ingrediënten om het aanstaande huwelijk nog beter te laten smaken.

De cabine crew zorgde tijdens de diverse ontbijten, lunches en diners voor andere tafelpartners. Tafels van twee, tafels van drie en de diners waar we tegelijkertijd aanschoven. 

Deze groep werd steeds sterker en kon organisch groeien. Een atmosfeer van go with de flow of flow with the Go maakte zich van ons meester. Zeer verfijnd had de gezagvoerder voor ons een veilige wereld gecreëerd waarin er een ongekend vertrouwen kon ontstaan. Met dit vertrouwen konden we samen ter voorbereiding op onze nieuwe partner veel makkelijker de verbinding laten groeien. 

Door verhalen te delen werden we steeds beter in vermenigvuldigen. Door te doen werden we steeds meer bedreven in het ontdekken van onze valkuilen. Door twijfel uit te spreken werden we steeds beter in onze eigen veerkracht. Door te reflecteren werden we steeds veelzijdiger in de wereld die voor ons lag en door extreme voorbeelden leerden we steeds beter onze grenzen kennen en verleggen.

Een reis naar het onderwijs.

Bovenstaand stuk geeft de kracht van verbeelding weer. Want is dat niet de start voor iemand uit het bedrijfsleven. Je voorstellen hoe het voor jou als docent zou zijn. Uiteraard hebben wij ons keurig aan de RIVM regels gehouden. Wij hebben namelijk drie dagen les gekregen via Teams. Vanuit zolderkamertjes en woonkamers hebben wij de training “Zin in lesgeven” gevolgd. Via app, meerdere devices, Teams, power point, break out rooms en mail is onze digitale kennis tot een maximum getest. Hoe ga jij als toekomstig docent om met een klas van misschien wel dertig verschillende pubers. De één meer een doener, de ander een dromer weer een ander een boefje en weer een ander wellicht niet het scherpste mes in de la. Hoe werkt een groep en hoe kan deze evolueren en met welk leiderschap faciliteer jij de groep om samen tot grote hoogtes te komen. 

Waar en wanneer liggen de momenten om te interveniëren. Hoe combineer jij als docent en verleider en waar liggen de verschillen met het bedrijfsleven en is er wellicht “common ground”. Hoe faciliteer jij als docent jouw ideale cirkel van leerlingen waarbij je iedere leerling afzonderlijk op het juiste tempo met de juiste lat kan laten zweten om beter, sterker en flexibeler te worden in het vak wat jij wilt doceren. 

De grondhouding was er al maar met het volgen van deze drie -daagse training heeft mijn palet zich verder uitgebreid en kan ik inmiddels al een redelijk gekleurde les maken en kan ik zelfs al een beetje variëren in vorm. Wat is het belang om jezelf te zijn als docent maar wie ben je dan en wat is voor jou dan zo belangrijk. Hoe flexibel ben jij en hoe makkelijk kan je wisselen van perspectief. Hoe kan je ontspannen voor de klas staan en waar komt jouw specifieke spanning dan vandaan en hoe transformeer jij naar een meer ontspannen docent. 

Ja ik wil en alle lichten staan op groen. Ik wil uit het achtergrond koor. Ik kies podium en wel als docent economie voor het VMBO. Ik wil mijn verhaal als docent vertellen en het vak zo een aansprekend gezicht geven. Ik wil jullie leerlingen faciliteren en verleiden om beter te worden in dit vak. Ik wil jullie leerlingen laten nadenken over de economische groei modellen in tijden van Corona en daarna. Kan jij mij helpen om de komende tijd gast docent te worden bij jou op school zodat ik voor een paar uur daar mijn ideale kring van leerlingen kan creëren en faciliteren en ze te verleiden beter te worden in het fantastische vak economie en als betekenis economie en circulaire economie een belangrijk onderdeel is van het vak economie bij jullie op school dan heb je voor mij een streepje voor  

Arend Jan en Peter wil ik nogmaals danken voor deze mooie reis. Het was intensief maar een pareltje.

Henri

Deel dit bericht

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer informatie over circulair ondernemen?

Om de stap van denken naar doen te versterken, maar vooral om tot concrete acties en inzichten te komen, werkt Circular Clarity met 5 transformatiestappen. Stappen die je ongeacht complexiteit en industrie telkens kunt gebruiken als handvat om helderheid te creëren en borgen in het denk en werkproces van mens en organisatie.

Download onze 5 stappen

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
TOP