Re-purpose: Bespaar waardevolle grondstoffen zoals tijd, materiaal en energie. Meet-, zicht- én voelbaar.

Re-think: Vereenvoudig je transformatie naar het maken van een positieve impact met je project of bedrijf.

Re-value: Creëer harmonie tussen sociale, ecologische en financiële waarden die er in context van jouw authentieke kernwaarden toe doen.

Re-connect: Mens en authentieke kernwaarden centraal richting de toekomst.

Re-learn: Cultiveer impactgericht leiderschap, inspireer en co-creëer circulaire kansen voor mens en organisatie.

Mens & circulaire waarden als kern in jouw kompas richting de toekomst

Een primair aandachtsgebied is het creëren van een koploper groep, het definiëren van een heldere uitdaging en perspectief van jouw identiteit in een circulaire toekomst. De wet vraagt er al om; sluit met circulair ondernemen aan op de markt van de toekomst.

Doelstelling: Het creëren van een koploper-groep die met gerichte kennis op zak aan de slag gaat met het invullen van prioriteiten en oplossen van uitdagingen. Intrinsiek gedreven mensen die de kansen die samengaan met circulair ondernemen omarmt vanuit “Leren en impactgericht leiderschap”. De beweging kan met het kleine idee van één persoon beginnen. De meeste waarde ontstaat bij/voor bedrijven die al verder zijn en strategisch een volgende stap willen en kunnen maken.

Het proces van ‘Mens en circulaire waarden’ omarmen gaat samen met waardevolle trainingen en workshops op allerlei niveaus om mens en bedrijf autonoom in hun kracht te brengen.

SDG3, Welzijn is de rode draad door leren en ontwikkeling heen. Zowel intern, als extern op de gehele waardenketen van een bedrijf gericht.

Circulair ondernemen is voor iedereen weggelegd

Behalve ECO CEO als ultiem doel stellen, begint circulair ondernemen juist heel klein. Dicht bij de mens en bestaande competenties. Vanuit helderheid rondom zaken zoals tijd, mensen en geld. Evenals een routekaart om welke impact het gaat. Circulair ondernemen is dus geen abstract begrip, maar een manier om alles wat je al doet circulair te benaderen. Persoonlijke kernwaarden zoals intrinsieke motivatie, passie, talent, gedrevenheid, doorzettingsvermogen en daadkracht passen goed bij mensen die echt een doorontwikkeling in hun carrière zoeken.

Deze route benaderen wij vanuit het drinken van een kop koffie met elkaar. Een business case die van kopje koffie tot volledige bedrijfstransformatie kan bewegen. Het tempo bepaalt iedere MKB-onderneming vanuit strategisch belang. De ondersteuning vanuit het Circular Clarity ecosysteem kan effectief meedenken en desgewenst operationeel ondersteunen met de implementatie om te versnellen. In onze aanpak staan wij dicht bij de mensen die het moeten doen. Hierdoor is circulair ondernemen echt voor iedereen weggelegd.

Circulair ondernemen versterkt de identiteit van een bedrijf richting het regeneratief bijdragen aan de toekomst…

Een reis van mensen betrekken, intrinsieke motivatie aanspreken, betekenisvol werk leveren en je bedrijfsidentiteit versterken. Werving, retentie, persoonlijke ontwikkeling, welzijn, maar ook de technische aspecten van circulair ondernemen zoals CO2 meten, binnen handbereik. Geïmplementeerd met een groep mensen die ook weet wat ze met ‘circulaire waarden’ kunnen om circulaire bedrijfswaarde te creëren. En op een organische manier steeds verder te brengen. Circular Clarity benadrukt circulair ondernemen niet als een winst-model te zien, maar een diversificatie van paardenstromen, waardoor de algehele waarde van een bedrijf meervoudig versterkt. Waarbij de kwalitatieve doorontwikkeling het overneemt van de kwantitatieve en waarbij toekomstige

Continu leren om Mens en waarden te respecteren

Circulaire waarden vormen een flexibele kapstok om uiteindelijk te leren (begrijpen en toepassen) hoe je als bedrijf een meervoudige waarde kunt realiseren die aansluit op zowel regelgeving als het DNA van je MKB-bedrijf. Ongeacht industrie of complexiteit.  

Meervoudige waarde(n) betekent in deze context het creëren van harmonie tussen financiële, ecologische en sociale bedrijfswaarden.

Bedrijfswaarden en circulaire waarden, ben jij klaar om op deze onderwerpen een plan van aanpak te overleggen? – waarmee je je bedrijf niet nog verder onder druk zet qua tijd. Helderheid in circulair ondernemen, biedt mogelijkheden.

De volgende bedrijfswaarden zijn duidelijk te herleiden naar een circulaire economie en zijn actueel in EU-regelgeving opgenomen. Hierdoor is het transparant rapporteren op deze onderwerpen (en data) noodzakelijk. 

  1. Mensen 
  2. Energie 
  3. Water 
  4. Afval 
  5. Uitstoot 
  6. Grondstoffen 
  7. Mobiliteit 
  8. Waardenketen (inkoop en supply chain) 
  9. Strategie en implementatie
  10. Missie, visie en betekenis

Geen utopie, maar een werkelijkheid waar veel bedrijven actueel hun strategie op (in)richten. Circulair ondernemen brengt mensen en ondernemers in verbinding met de circulaire economie. Als je tijdens het omarmen van ‘Mens en circulaire waarden’ de betekenis van een bedrijf goed weet te vangen en verankeren, ontstaat een nieuw perspectief en positief hoofdstuk voor mens, onderneming en daarmee dus ook onze planeet en samenleving. 

Betekenis in de kern van circulair ondernemen

Een betekenisgedreven bedrijf weet strategisch en integraal bijvoorbeeld te verbinden met één van de 17 ontwikkeldoelen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals, of SDG’s). Maar een bedrijfsbetekenis kan juist ook heel klein en persoonlijk zijn. Bijvoorbeeld het actief bijdragen aan sociale netwerken rondom mens en bedrijf. Er is geen goed of fout. 

Circular Clarity legt graag uit hoe haar “Mens en circulaire waarden policy” een belangrijke rol speelt in het creëren van helderheid in circulair ondernemen. De policy rijkt een reeks onderwerpen aan die samengaan met regelgeving; maar juist gericht zijn om een bedrijf te versnellen en versterken vanuit een bestaande situatie…

Leermethode en doelgroep

Methode: Kennisoverdracht vanuit praktisch advies en tools om mee aan de slag te gaan. 

Ben jij die ondernemer of werknemer die zich intrinsiek gemotiveerd voelt om je vinger op te steken? Een eerste kop koffie is geheel vrijblijvend en word je aangeboden door Stichting Toekomstgericht Nederland.

Circular Clarity is een non-profit – impact gedreven ecosysteem.

Met de heldere missie om zo veel mogelijk mensen en bedrijven te verbinden met de voordelen van circulair ondernemen, biedt deze onafhankelijke policy een stuk houvast in de ontwikkeling richting circulaire bedrijfsvoering.  

Hoe het werkt

We bespreken tijdens een open sessie de inhoud van het hoofdstuk ‘Mens en circulaire waarden’ en gaan direct op zoek naar een concreet aandachtspunt binnen jouw bedrijf. Vanuit een kleine stap laten wij zien hoe circulair ondernemen er voor jouw bedrijf uit zou kunnen zien – en welke meervoudige waarde(n) je op korte termijn zou kunnen realiseren.  

Een ecosysteem dat deuren opent

Vanuit dat eerste gesprek zet Circular Clarity de deur open om deel uit te maken van het Ecosysteem Circulair ondernemen (ECO). Een kennisnetwerk en interdisciplinaire groep van samenwerkende partners die elkaar versterken in het behalen van doelen en aansluiten op de toekomst. We doorlopen een filter, zodat wij ons scherp kunnen richten op het voorkomen van green wassing en aanzet tot gedegen strategievorming geven.  

Helderheid gaat samen met het werken vanuit duidelijke kernwaarden en doelen die precies aansluiten op de specifieke wensen van MKB-ondernemers.

Een impact missie groeit organisch als nieuwe bron van inspiratie die aansluit op de markt van de toekomst

Ongeacht industrie of complexiteit. Bijvoorbeeld als je CO2 neutraal of afvalvrij wil ondernemen, Maar ook als je zit met vraagstukken rondom cilo’s doorbreken en communicatie rondom duurzaamheid versterken; zijn “Mens en circulaire waarden” het startpunt, anker en de versneller om circulair ondernemen te omarmen als kans. Een kans om zowel mens als bedrijf positief te ontwikkelen en rekening te houden met waarden die er voor de volgende generatie toe doen.  

Zodra Mens en circulaire waarden staan, maak je de stap naar een volgend onderwerp. Je kunt hiervoor de focus gebieden gebruiken, of met een ander instrument aan de slag gaan.  

Deel dit bericht

LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer informatie over circulair ondernemen?

Download onze 5 stappen

Om de stap van denken naar doen te verbinden. En om tot concrete acties en inzichten te komen, werkt Circular Clarity met 5 transformatiestappen. Stappen die je ongeacht complexiteit, industrie of projectvorm telkens kunt gebruiken als handvat om helderheid te creëren en borgen in het denk- en werkproces van mens en organisatie. De 5 stappen vormen ook de basis van het Waardenkompas circulair ondernemen. Jouw impact telt en kan een belangrijke schakel in de circulaire economie vertegenwoordigen.

5-stappen circulair ondernemen © 2023 by Circular Clarity is licensed under Attribution-NoDerivatives 4.0 International – Gebruik is vrij om circulair ondernemen te stimuleren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
TOP